Снимка: архив "Булфото"

Политиците, магистратите, кметовете, общинарите и хилядите висши чиновници в България вече ще декларират, ако са ползвали чужди автомобили или са живели в чужди къщи, както и по-скъпи обучения, на които са ходили.

Управляващите вече ще трябва да декларират и доходите на половинките, с които са във фактическо съжителство без брак. Досега това се правеше само за съпругите и съпрузите.

Това предвижда Законът за борба с корупцията, който правителството прие днес. Той предизвика спорове между ГЕРБ и БСП заради начина, по който ще се избира комисията, която ще го изпълнява. Правителството предлага членовете й да бъдат излъчвани от парламента, а социалистите настояват председателят й да бъде посочван от президента.

В проекта на правителството е записано, че топ чиновниците вече ще трябва да декларират чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства на стойност над 10 000 лв., ако са ги ползвали повече от 3 месеца в годината. Те ще трябва да казват и за обучения, за над 1000 лв. еднократно.

Проектът дава и дефиниция за корупция. Тя е налице, "когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неполагаща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица".

Ако комисията установи несъответствие над 5000 лв. между доходите и имуществото на някой висш чиновник, тя ще изпраща материалите на НАП, а при несъответствие над 20 000 лв. ще се образува проверка на цялото имуществено състояние.

Ако несъответствието е от над 150 000 лв., ще се предявява иск пред съда за отнемане на незаконно придобитото имущество, съобщиха от правителствената пресслужба.

Проектът разширява кръгът на лицата, задължени да подават декларации. Вече това ще трябва да правят общинските съветници, главните архитекти на общините, управителите и изпълнителните директори на болниците, които се финансират от Здравната каса.

Декларации вече ще подават и определените да администрират и управляват средства от ЕС, членовете на управителните съвети на държавните предприятия по Закона за горите, ръководителите на областните дирекции по безопасност на храните, ДНСК, ДФ "Земеделие" и др.

Освен деклариране на имуществото и доходите на съпрузи и ненавършили пълнолетие деца, се въвежда и задължение за деклариране на имуществото и доходите и на лицето, с което задълженият е във фактическо съжителство на съпружески начала.

Комисията ще се сезира по сигнали на граждани и съобщения в медиите, но няма да приема анонимни жалби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase