Снимка: архив, Булфото
fallback

Заради искането на БСП да се закрие Комисията по досиета депутати от ГЕРБ се срещнаха с представители на Съюза на репресираните и заедно се противопоставиха остро на идеята на левицата.

Според шефа на Съюза Лиляна Динева Комисията все още има много работа, защото трябва да се разкрие цялата истина за репресивния апарат на бившата Държавна сигурност.

За Антон Тодоров от ГЕРБ, който се очаква да бъде кандидатурата на партията за нов шеф на Комисията, ако тя престане да същества: "България ще се превърне в постдемократичен Джурасик парк, какъвто няма в целия ЕС".

Той смята, че идеята на левицата е безкрайно недемократична и вредяща на свободата.

Според Тома Биков от ГЕРБ са останали малко досиета за оповестяване, но изследователската работа в Комисията тепърва предстои.

БСП направи поредния си опит за закрие Комисията по досиетата и да усложни свободния достъп до документите на ДС за хора, заемали или заемащи публични или обществени постове, преди два дни, като внесе изцяло нов Закон за архива на документите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия.

В мотивите към закона социалистите посочват, че по време на десетгодишната си работа Комисията по досиетата вместо да внесе яснота и да стесни границите на нетърпимост и омраза в обществото ни, е донесла повече обърканост и е предизвикала скандали с разнопосочната, а понякога и противоречаща си информация, която е разкривала.

Така че от БСП искат Комисията по досиетата да я няма, а на нейно място да се появи т. нар. Институт за национална памет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

проктолог

преди 6 години

Комисията по досиетата едва ли ще продължи да работи. Защото, както е известно, българското общество не е толерантно към хомосексуалните.

5

Анонимен

преди 6 години

Antin todorov bkp partieza nahalno prase lajlivo plu boiko pisa knigi protiv boikovata mafia sega v gerb ba boiko se 4uda ina4e zz i anton todorov te sa ednakvi boiko savernizite ti sa kalpavi boiko

4

Анонимен

преди 6 години

Не институт-ТРЯБВА ЛУСТРАЦИЯ!!!

fallback