Снимка: БТА, архив

Само от ГЕРБ могат да дадат оценка и да решат дали да напусна поста на председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека. Това заяви депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев, чиято оставка от комисията бе поискана от ДПС.

Още по темата

Повод за това станаха предложените от движението промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.

Те искат да се разшири кръгът на репресираните лица с онези, които са пострадали по време на мирни протести срещу комунистическия режим. А помощта да бъде и за техните наследици.

"Това, което те искат, е на пострадали от тези митинги да бъдат изплатени веднъж еднократна сума, след това допълнително да бъдат дадени пенсии и забележете - на тях и техните наследници", обясни Велчев и допълни, че се връща една стара практика на активните борци.

"В онези години имаше активни борци и техните наследници получаваха и привилегии, и пари. Това, което се предлага, е абсолютно същото", заключи той.

"Ако в тези думи, които и сега казвам, вие чувствате ксенофобия или когато съм се изказал, искам да се извиня и не говоря за партия ДПС, а за тези хора, които заслужават много повече. Ако някого съм обидил, искам тук публично да се извиня", каза още Велчев.

Депутатът от ГЕРБ обобщи и че от ДПС внасят промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица на всеки шест месеца. По думите му това е, за да се покаже на този електорат, че нещо ще се направи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase