Снимка: БТА, архив
fallback

ДПС настоя от ГЕРБ да поискат оставката на депутата си Красимир Велчев като председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека.

Повод за това е дебатът от миналата седмица за предложеното от ДПС изменение в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. От движението поискаха да се разшири кръгът на репресираните лица с онези, срещу които няма присъди и не са били в затвора, но са пострадали по време на мирни протести срещу комунистическия режим.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обвини, че Красимир Велчев проповядва ксенофобия от трибуната на Народното събание, както и в комисията по вероизповеданията и правата на човека, и неговите изявления насаждат омраза, разделение и противопоставяне в обществото.

Карадайъ цитира точните думи на Велчев от миналия четвъртък, че репресираните са протестирали главно против практиките на тоталитарния режим, което според лидера на ДПС не отговаря на историческата истина.

Той видя и разделителна линия и делене на гражданите на "наши и ваши" в изказването на Велчев, че субсидиите на движението са достатъчно високи, за да се отделят пари за тази шепа хора от партията.

"Затова от ДПС даваме шанс на ГЕРБ да се прояви като европейска партия и да гласува оставката на Красимир Велчев като председател на комисията по вероизповеданията и правата на човека", настоя Карадайъ.

Той обобщи и че сега управляващата коалиция е базирана на национализма и ксенофобията.

Карадайъ припомни и историята на досегашните кабинети на Бойко Борисов.

"ГЕРБ уж споделя европейските ценности, но какво се получава? Първото правителство на ГЕРБ - с негласната подкрепа на "Атака", непълен мандат от 3 години и половина. Второто - с гласната подкрепа на националисти, отново с непълен мандат. Третото включи националисти и ксенофоби във властта", заключи лидерът на ДПС.

От ДПС коментираха и предложението на БСП да се закрие Комисията по досиетата.

"Явно тази комисия има още много работа да върши и да се разбере за комунистическия режим в България", каза Карадайъ и допълни, че именно от ДПС са вносителите на законопроекта за създаването на Комисията по досиетата.

Попитан дали Антон Тодоров от ГЕРБ може да оглави тази комисия, лидерът на ДПС отвърна, че всяка парламентарна група носи отговорност за предложените хора.

"Най-голямата парламентарна група има право да предложи председател. Ако не го направи, ние имаме готовност да предложим", заключи Карадайъ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

И още

преди 6 години

До Домуз ДомузовДокога за теб непознаването на граматиката е грамотност??!!

17

Докога

преди 6 години

До Домуз ДомузовПредлагам вместо клишета да ползваш мозъка си. А на ушен лекар откога не си ходил?Българският му е на по-високо ниво от този на Валери Симеонов, за съжаление.

16

Анонимен

преди 6 години

Ако не го направи, ние имаме готовност да предложим, например пеевски!", заключи Карадайъ.

fallback