Снимка: БТА
fallback

Равноправна държава, горда нация, наследници на велики българи. Такава описаха България и българите политиците в приветствията си за националния празник.

Днес страната ни празнува 109 години от обявяването на независимостта й и връщането й на европейската карта след петвековно османско владичество.

"България е минала през много трудни моменти в историята си, но силният дух и волята на народа винаги са побеждавали неблагоприятните събития и са давали тласък за развитието ни", обяви премиерът Бойко Борисов и допълни: "С тази енергия и желанието да просперираме нашите прадеди са се преборили за провъзгласяването на независимостта на България и за превръщането й в равноправна на другите държави".

Oще по темата

Борисов отчита, че благодарение на техните усилия се издига международният авторитет на страната ни. Той призовава да изразим почит и признателност към всички, които са отстоявали правото на българския народ и държава на самостоятелен избор.

"Днес ние продължаваме да градим историята като наследяваме великите дела на тези българи и именно затова трябва да бъдем още по-отговорни за съдбата на следващите поколения. Като независима държава, част от голямото европейско семейство, България е на прага да стане за първи път в нашата история председател на най-силния икономически съюз в света", обяви още министър-председателят.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова също честити националния празник на българите.

"109 години от датата, която събира силата на съзидателните усилия на една горда и обединена нация. Саможертвата на бойното поле, трудът, желанието за развитие, за прогрес на българите диктуват този държавнически и дипламатически подвиг", написа шефката на социалистите в профила си във Facebook.

Според нея подвигът от 22 септември показва на най-висшата форма на справедливост за един народ – правото му да изгради силна и суверенна държава.

109-тата годишнина от обявяването на Независимостта бе отбелязана тържествено с военен ритуал по издигане на националното знаме на хълма Царевец.

Стотици граждани заедно с официалните гости се събраха на историческата крепост. Отново бе прочетен и документът, с който е обявена Независимостта на България, информира "Фокус".

Деца от училищата във Велико Търново пуснаха във въздуха балони в цветовете на българското знаме: бяло, зелено и червено.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни, че именно тук в крепостта Царевец е прокламирана българската Независимост. Той подчерта, че с това дело завършва един акт, който превръща България от провинция на Османската империя в държава, която по-късно става велика сила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

94

редник

преди 6 години

:)

93

йорго

преди 6 години

за 27 години младите и умните напуснаха страната, комунистите ограбиха 80 % от държавата, а останалото -.другите.В държавата останаха дъртите и простите,държава на корупцията, мафията , мутрите и крадливите политици, как да серадваш че живееш в тази страна, където правосъдието е калпаво,раждаемосттапоследна почти в света, стига са ни будалкали политиците, те са крадци.

92

Тихомир Томов

преди 6 години

България ще е нормална страна когато се избави от многоглавата Софийска ламя !

fallback