Снимка:БТА
fallback

Много е важно България да върне икономическите и политическите си позиции в Близкия изток. Това обяви президентът Румен Радев, който се срещна с краля на Йордания Абдула Втори и с президента на Иран Хасан Рохани.

Държавният глава е в Ню Йорк за участие в сесията на Съвета за сигурност на ООН.

След разговорите си с краля на Йордания и президента на Иран Радев коментира още, че през последните 30 години някои политици у нас с лека ръка са пропилели доверието на държавите от този регион.

Oще по темата

"Както Йордания, така и Иран имат отлично отношение към българската държава", каза още  президентът. Той допълни, че докато в последните 30 години България е гледала на Запад, европейските ни партньори са затвърдили позициите си в Азия и Африка и затова е време и нашата страна да започне да действа като тях.

Радев нарече катастрофа в политиката ни факта, че от близо милиард долара двустранен стокообмен с Иран през 80-те, през 2005-та, той е спаднал на 20 млн. долара, информира БНТ.

"Потенциалът за сътрудничество е огромен. Много важно е, че президентът Рохани е изключително добронамерено настроен, с голяма надежда към България, осъзнавайки нашата важност като географско положение, като предстоящото европейско председателство, като врата на иранския капитал и суровини и износ към Европа. Как може да се стремим да нямаме добри отношения със страна, която държи най-големите залежи на природен газ в света и едни от най-големите на петрол”, каза президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

ognyanz

преди 6 години

Икономиката ни има нужда от пазари, и трябва да се научим да ги търсим навсякъде, където е възможно. Ясно е, че трудно ще бъдем конкурентноспособни с промишлени стоки в Западна Европа или САЩ. Но в Близкия Изток си струва да се търсят възможности. Така че президента Радев заслужава поздравления за тези срещи. Не че очаквам да ги получи от гербаджиите.

88

Анонимен

преди 6 години

ай си отивай при таварищите в масква бре льотчик

87

Анонимен

преди 6 години

и ко ша търси у близкия иСток ?иранския шериат ли бе другарю зелени чорапи ?

fallback