Снимка: БТА

Президентът и премиерът като че ли отново влязоха в задочен спор за новите изтребители.

"Лобистите постигнаха своето и конкурсът се връща в началото, което застрашава да приземи окончателно стогодишната ни авиация", заяви държавният глава в коментар на изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет.

Още по темата

"До изтребителите ли е опряла в момента армията? Тези изтребители за какво ни трябват в момента? Първо ни трябва сухопътна техника", отсече от своя страна премиерът.

Според социолога доц. Румяна Коларова коментарът на Радев показва неправилно боравене с термините: "Да се противопоставят лобисти на експерти е подвеждаща, голяма грешка", коментира тя в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Това е симптом за едно общество, в което няма никакво разбиране за лобиране... В което лобирането се отъждествява с корупция. Истината е, че всяка лобистка оценка е експертна, а политиците взимат политическо решение", посочи тя.

"И все пак, ако напрежение между двамата главни политици в страната има, то е породено от факта, че президентът е започнал мандата си със служебен кабинет", добави доц. Коларова.

По думите ѝ тогава Радев видимо е упражнявал натиск върху служебното правителство.

"Действително има изостряне на отношенията между президента Радев и премиерът Борисов", коментира от своя страна експертът по политически комуникации доц. Иво Инджов.

"Пред България има важни решения - решението за изтребителя и за превъоръжаването на армията е важно и двамата водещи политически мъже в България трябва да излагат своите аргументи и няма как да не се стигне до спор", посочи още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase