Снимка: архив "Булфото"

Депутатите отхвърлиха президентското вето и приеха отново промените в Закона за опазването на околната среда.

Със 138 гласа "за" парламентът подкрепи отново направените вече промени, с които отпада втората инстанция при обжалване на оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС) за обекти от национално значение.

"За" отхвърлянето на президентското вето гласуваха депутатите от ГЕРБ, "Обединените патриоти", ДПС и независимият Ангел Исаев. Социалистите от БСП и "Воля" бяха против законодателните промени и в защита на ветото.

Още по темата

Промените в Закона за опазването на околната среда бяха приети от депутатите в края на юли. Дни по-късно обаче президентът наложи вето, за което настояваха екоорганизации. Мотивът на президента бе, че премахването на втората инстанция намалява защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност.

По време на дебата социалистите изтъкнаха, че премахването на двуинстанционния контрол руши основи и принципи в правото. Според ГЕРБ обаче целта е по-бързо да могат да се изграждат обекти с национално и стратегическо значение - магистрали, пътища, жп инфраструктура, тъй като в момента жалбите се точат с години.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заплаши, че ако отново се приеме закона, от левицата ще го внесат в Конституционния съд.

"Колко пъти си позволихме заради целесъобразност да погазим законосъобразност", попита Нинова и посочи, че по този начин се руши държавността и взаимният контрол между властите.

Народният представител от ГЕРБ Георги Марков пък напомни, че България е държава с правителствено управление, а не неправителствено.

"Протестърите си позволяват истеричен политически език. Да направят партии и да управляват. Да направят 3 инстанции, 30, да спрат лифтовете, да спрат и метрото", заяви Марков.

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че няма притеснения дали законът е противоконституционен и изтъкна, че той ще позволи да се движим в посока, която да гарантира развитието на регионите, когато става дума за национални обекти.

"Всички, които пътуват по пътя Благоевград - Сандански знаят с какво е извесетн този участък. Това е кървавото трасе на България. На всеки километър има по една каменна плоча кой е загинал там", каза Цветанов и така изтъкна важността за приемането на закона.

Според Пламен Христов от "Воля" наистина трябва да бъдат скъсените сроковете за обжалване, но не трябва да се премахва втората инстанция.

"Дали причината за забавянето е втората инстанция или мудните процедури в съдебната система? Вместо да забързаме всички процедури, решаваме да махнем втората инстанция. Следващия път да махнем и първата инстанция, ако е много бавна?", попита риторично той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase