Снимка: Reuters

Министерството на финансите публикува днес на сайта си предложение за промяна на Закона за данък върху добавената стойност.

Промените са част от данъчните закони за 2018 г. и се искат заради необходимостта от прецизиране на разпоредби, които създават затруднения при практическото прилагане на закона, посочват от МФ.

С промените на Закона за ДДС ще има и промени в още няколко закона - Закона за акцизите и данъчните складове; Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците; Закона за корпоративното подоходно облагане; Закона за данъците върху доходите на физическите лица; Закона за местните данъци и такси; Закона за счетоводството, както и в Закона за ограничаване на плащанията в брой.

В предложенията за промени на последния закон се иска ограничаване на плащанията в брой в страната да се намали от 10 000 лв. на 5000 лв. Предлаганото ограничаване на плащанията в брой е в съответствие и с наложилата се практика в другите държави членки на Европейския съюз, където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро, пише в мотивите за промени на закона.

Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5000 лв. по курса на БНБ в деня на плащането, посочват от МФ. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase