Снимка: архив Булфото

ГЕРБ скочиха на БСП ден преди 9-и септември и се обявиха против предвидените тържества утре.

От ГЕРБ обобщиха, че 9-и септември е може би най-черният ден в българската история.

"Това е ден, в който си спомняме за паметта на онези, които са били избити след кървавия преврат от 1944 г. Този ден отмести България от  нейния път на европейска страна с религиозна и културна идентичност", каза депутатът Тома Биков.

"Редица хора загубиха живота си, стотици хиляди бяха подложени на несправедлива репресия, а милиони прекараха живота си в една затворена държава и нямаха възможност да се реализират като истински европейци. Оценката за този ден беше дадена не от нас, а от БКП, която 45 години по-късно сама свали своя режим, сама смени името си и сама изключи своите лидери от себе си“, продължи Биков.

По думите му напоследък се наблюдава тенденция на непризнаване на тези престъпления, както и завръщането на една идеология, която цели да унищожи традиционните национални ценности.

"След 9 септември, последните 45 години на страната беше наложена тотална диктатура, а управляващият елит беше колониален, директно назначаван от Москва. Това доведе до там, че на 10 ноември 1989 г. самите комунисти признаха, че страната е във фалитно състояние и сме далеч назад", каза и Антон Тодоров от ГЕРБ.

Спас Гърневски обвини социалистите и в опити за дестабилизация на парламента и демагогия.

"Демагогията пролича и в тези 3 дни. На 6 септември паметниците бяха препълнени от представителите на комунистическата партия. Тези, които 50 години не празнуват този празник, изведнъж се сетиха, че е важен в условията на демокрацията. А за утре готвят пищни тържества", настоя Гърневски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase