Юлиан Ревалски. Снимка: архив, Булфото

Шефът на БАН ще участва в заседанията на правителството всяка сряда. Това става ясно от писмен отговор на премиера Бойко Борисов на въпрос на депутата от "Атака“ Станислав Станилов.

Писмото с поканата до академик Юлиан Ревалски е изпратено на 14 август.

„Правителството оценява приноса на българските учени в процеса на вземането на решения за реализирането на различни политики“, обяснява Борисов, въпреки че през 2009 година, по време на първия му мандат, тогавашният министър на финансите Симеон Дянков обяви, че в БАН са "феодални старци, които си стоят там и събират заплати".

Станислав Станилов пък припомня практиката в предишните два кабинета на Борисов той да кани на правителствените заседания освен председателя на БАН също и ректори на водещи университети.

“За всички е очевидна необходимостта от модернизация на управлението и от развитие на българската икономика. Само така нашата страна може да получи полагащото й се уважение от своите партньори, а нашият народ – достойно настояще и бъдеще. Световният опит е показал, че най-успешният механизъм за реализирането на тази цел е търсене на оригинални решения в икономиката и стимулиране на иновациите. Това може да се случи само с тясно взаимодействие между правителството и тези, които създават новите знания”, пише във въпроса си националистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase