Снимка: Булфото, архив

Правителството ще изиска с писмо позицията на Европейската банка за възстановяване и развитие преди да вземе позиция по т.нар. "Азебрайджанска пералня".

Калин Митрев, представител на България в Съвета на директорите на банката, чието име се споменава във връзка с аферата, е дал обяснения на финансовия министър Владислав Горанов, който днес е докладвал на заседанието на правителството по казуса.

Още по темата

В тях съпругът на Ирина Бокова твърди, че периодът, за който се отнасят получените от него доходи, е извън този, в който е бил представител на българската страна в банката и медийни публикации доказвали това.

"В позицията си той заяваява, че върху всички тези доходи са платени данъци в България", каза Горанов пред журналисти в МС и допълни, че това лесно може за бъде установено от регистрите на НАП.

Финансовият министър подчерта, че кабинетът не може да уволни Митрев, защото това не е в правомощията му. Българското правителство номинира и предлага, но не избира директор в ЕБВР.

"На този етап от получената позиция не виждаме нарушение на българското законодателство", каза още Горанов.

Според Митрев от ЕБВР нямали съображения и притеснения от медийните публикации, но дали е така, ще стане ясно от официалния отговор, който България ще получи.

От разкритията на Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност, озаглавени "Азербайджанска перачница", става ясно,че властите в Азербайджан са плащали на европейски политици и журналисти за отклоняване на вниманието от критиките към президента Илхам Алиев.

Сред назованите имена е и Калин Митрев, който получил най-малко 425 000 евро за частни консултантски услуги от местната азербайджанска компания "Авуар".

"Споменава се български представител. Няма такова нещо. Аз съм бил четири години извън банката и през това време съм вършил консултантска дейност. Нещо, което върша от 1992 година насам", заяви Митрев.

Според него скандалът е атака срещу него и съпругата му Ирина Бокова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase