Снимка: МВР
fallback

Правителството се готви да отложи за пореден път въвеждането на личните документи с електронна идентификация. Новата дата, на която управляващите са се спрели, е 1 януари 2019 г.

Предишният кабинет на Бойко Борисов беше обещал документите с чип да станат реалност от началото на 2018 г., след като не успя да се справи с тази задача до 1 януари 2017 г.

Този път промяната в съответните разпоредби на Закона за българските лични документи се прокарва с поправки в Закона за МВР, внесен от Министерския съвет в парламента на 22 август.

В мотивите към законопроекта се напомня, че съществува "правна възможност при желание на заявителя личните карти, паспортите на българските граждани, както и разрешителните за пребиваване на чужденци да съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис".

След което косвено се признава, че поради изоставане в работата практическото й реализиране ще стане възможно най-рано след повече от година, пише "Сега".

"Към 1 януари 2018 г. няма да бъде обезпечено изграждането на техническата инфраструктура, която да направи възможно осъществяването на сигурна електронна идентификация и електронното удостоверяване на автентичност, които да се залагат в българските лични документи. Предвид това законово определеният срок се удължава с една година", обясняват вносителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 6 години

много добре .... ако се отлжи и към 2119 г ще е още по-добре..."главата давам - пръста не давам!"

9

Наивен

преди 6 години

Голям съм пророк. Поредното отлагане на проекта ще е на 01.01.2019 г. А на бас!

8

Лошо

преди 6 години

Лошо,новите карти в който има е-подпис са много полезни,и са въведени в почти всички Евр.страни.....

fallback