Снимка: Bulgaria On Air

След цели 18 години стремеж към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, можем да твърдим, че той е голям пробив и успех за българската политика. Тепърва обаче предстои да разберем дали ще се сложи край на мъките с югозападната ни съседка, посочи в извънредното студио на Bulgaria ON AIR бившият депутат и журналист Росен Петров.

Според него с подписите си двамата премиери отбелязват ново начало в историята на страните.

Още по темата

Премиерът на Македония Зоран Заев и българският му колега Бойко Борисов подписаха Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Документът предвижда създаването на експертна комисия, която ще работи за обективното и основано на автентични доказателства тълкуване на общата ни история и ще представя доклади за работата си всяка година. Договорът е безсрочен и може да бъде променян само с писменото съгласие на държавите.

"За България указът ще бъде устойчив, тъй като той единодушно беше подкрепен от народните ни представители. В югозападната ни съседка обаче ситуацията е малко по-различна. Няма гаранция какви действия ще предприеме опозицията и дали няма да се върне тенденцията "Груевски", заяви историкът проф. Христо Матанов.

"Все пак не бива да пренебрегваме външните фактори, които влияят на процесите в Македония и едва ли биха позволили подобна сцена да се реализира", коментира още той.

А Росен Петров подкрепи неговата теза и уточни, че изострените отношения между САЩ и Русия също могат да бъдат причислени към факторите, оказващи влияние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase