Снимка: архив Reuters
fallback

Партиите в парламента се обединиха около позицията, че българската държава трябва да положи усилия, за да се гарантират правата на задържаните в Турция българки.

Вчера стана ясно, че двете българки, майка и дъщеря, са арестувани по подозрения в тероризъм заедно с британец, приятел на младата жена. Подозренията са, че мъжът е бил в контакти с кюрдска организация, която Турция смята за терористична.

Oще по темата

"Това, което се прави като усилия на държавата от страна на външно министерство, е да се гарантира сигурността на българските гражданите", каза шефът на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов. 

Патриотите настояха да се спазват правата на българките и обявиха, че ще настояват за това пред правителството и пред коалиционните партньори. 

"Знаейки в момента, че основните подозрения са към съпруга, който е британски гражданин, ние трябва да окажем цялата подкрепа на българските граждани и да искаме да се спазват техните права на територията на друга държава", каза Николай Александров от "Обединени патриоти". 

Според него държавата е длъжна винаги да изисква спазване на правата на своите граждани. 

БСП също поискаха държавата да гарантира сигурността на двете българки. 

"Предполагам, че тук "кучето е заровено" в британския гражданин, който е бил заедно с тях. За него се твърди, че е пребивавал на територията на трета държава и че е воювал“, каза соцдепутатът Славчо Велков.

"Българската държава е длъжна да помогне на граждани, ако са изпаднали в беда. Всичко ще бъде по линия на МВнР чрез нашите консулстки представителства", допълни той.  

Според Велков всичко ще зависи от това каква е причината за задържането на българките и дали ще има ли претенции от турските официални власти към тях.   

"В Турция се развиват изключително особени политически процеси, много хора са задържани или обвинени. Тук говорим за български граждани и това ни интересува", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 6 години

"Имаме -ДПС ,ГАдост,ромскияХК,пазарджишките купени ислямисти и др."Коя от тях иска автономия??? и се е въоражил и прави атентати срещу полицаи, военни и сивилни???

22

Анонимен

преди 6 години

Терористите нямат права.

21

Анонимен

преди 6 години

*** иска да пуснат терористката само защото е Ганка. Хахаха

fallback