Снимка: архив, БулФото

Правителството одобри проекта на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония на днешното си редовно заседание.

Подписването на документа е израз на желанието на България да изгради добросъседски отношения, основани на европейските ценности, съобщават от правителствената пресслужба. Очаква се подписването да се състои на 1 август в Скопие.

Осезаеми резултати след подписването на договора ще бъдат: сътрудничеството в двустранен и многостранен план, разширяването на транспортните връзки и комуникации, участие и усвояване на средства по регионални инфраструктурни и по трансгранични проекти, както и улесняване на контактите между гражданите на двете страни, смятат от Министерския съвет.

Кабинетът одобри и Меморандум за разбирателство между транспортните министерства на двете страни за развитието на железопътните връзки между София и Скопие.

С него българската страна поема ангажимент за доизграждането на железопътната връзка по направлението София - Перник - Радомир - македонска граница до 2027 г. Македония, от своя страна, се ангажира да изгради жп направлението Крива паланка - Деве баир - българска граница до края на 2025 г.

България и Македония ще си сътрудничат и за нова директна връзка между газовите системи на двете страни. Това е предвидено в проекта на друг меморандум, който също се очаква да бъде подписан на 1 август.

За целта ще бъде създадена съвместна газова работна група, която в шестмесечен срок от влизането на документа в сила ще подготви предварително технико-икономическо проучване за изграждане на газовата връзка.

Според резултатите от тези проучвания ще бъдат взети последващи решения относно изграждането на връзката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase