Снимка: Flickr.com
fallback

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова също е на мнение, че класът прослужено време е отживелица и служителите трябва да бъдат оценявани според квалификацията и производителността на труда.

Повод за коментара й бяха думите на вицепремиера Валери Симеонов след среща с представители на работодателски организации в Министерския съвет, че класовете прослужено време трябва да отпаднат.

"Като икономист смятам, че класът е отживяло понятие. Това дали имаш повече години прослужено време не означава, че си по-високо квалифициран, имаш по-добра производителност от някой млад човек, който е започнал работа преди 5 години. Има случаи, в които това даже е обратнопропорционално", заяви Стоянова.

Тя уточни, че класът ще бъде добавен към основната заплата и работниците няма да бъдат ощетени към този момент. Следващо увеличение обаче ще получат според оценката за работата и постигнатите резултати.

Менда Стоянова настоя, че когато това предложение стане официално, ще има обсъждане и тогава ще се вземе решение дали да се приложи.

"Аз мисля, че ще има пълна подкрепа от работодателските организации и това е най-нормалното нещо", заключи тя.

Искрен Веселинов от "Обединените патриоти" категорично заяви, че тъй като предложението за отпадането на клас прослужено време не е официално, от парламентарната група нямат позиция по въпроса.

"Тази тема през 6 месеца излиза. Към момента парламентарната група на "Обединените патриоти" няма формулирана позиция, няма и на база на какво да е формулирана, тъй като предложение реално няма", настоя Веселинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

114

ognyanz

преди 6 години

Надбавката за прослужено време компенсира липсата на обективна оценка за квалификацията на държавните служители. Ако отпадне, ще остане само субективната оценка - "мой (наш) човек" или "не е мой (наш) човек.

113

Анонимен

преди 6 години

А СЕГА ГОСПОДА ЧЕРВЕНИ КАПИТАЛИСТИ СЛЕД КАТО ВИ ПОДРАЗНИ МИН ЗАПЛАТА И Я ОБЖАЛВАХТЕ В СЪДА ДОЙДЕ РЕД ДА МЯТАТЕ КЛАСОВЕТЕ , НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ 1500 ЛВ ДА СТАНЕ НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ, А ВИЕ ДА ПЛАЩАТЕ ДО 50% ДАНЪК, ПЕНСИЯТА В СОЦИАЛНА ЕВРОПА Е 75% ОТ ПОСЛЕДНАТА БРУТНА ЗАПЛАТА ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ ТУК СА ПО ВИСОКИ ОТ ТИЯ В ЕВРОПА СТИГА РОБСТВО СТИГА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА БЕДНИТЕ ХОРА КАКА ПЕНА ЧИСТАЧКАТА И НЕЙНИТЕ 10% НОСЯТ ВСИЧКО НА ГЪРБА СИ- ДАЖЕ И ПЕЕВСКИ.

112

Така е

преди 6 години

Отново е в сила максимата от социализма: Те ни лъжат че ни плащат , ние ги лъжем че им работим.Така ли е ? Така е ...

fallback