Снимка: архив, Булфото
fallback

Обществената поръчка, която МВР обяви в края на миналия месец за поддръжка на телефона за спешни повиквания 112, е спряна заради технически нарушения. Това обяви в МВР шефът Валентин Радев по време на парламентарния контрол.

Той уточни, че една от причините е обявената твърде висока цена - 13 млн. лв. Затова търгът бил спрян, документацията се прецизирала и след това щял да бъде обявен пак. Въпреки това системата се поддържа, увери Радев.

Проблемът стои вече от месеци, тъй като през април изтече предишната поръчка за поддръжка, а системата вече започна да дава бъгове.

МВР шефът обясни, че за подновяване изцяло на софтуера е необходимо първо да се подмени хардуерът, защото сегашният не можел да поддържа новата версия.

Радев призна и за кадрови проблеми в системата на 112, включително с чуждоезиковата подготовка на операторите.

"Притеснен съм, идва председателството на ЕС, как хората ще говорят и ще предават сигнали", обясни министърът.

Така че той смята, че явно нещо трябва да се направи и в това отношение включително и със заплащането на операторите на тел. 112.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 6 години

Че има проблеми има, ама откога почнаха да търсят умни за полицай, или нивото яко е паднало

14

pipo

преди 6 години

За 400-500лв. заплата добре, че и български говорят. С трици, маймуни не се ловят! Системата няма да тръгне, защото няма пари за гепене. МВР е като прахосмукачка за пари, краде се на поразия.

13

ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ

преди 6 години

СТАРИЯТ НАЧИН С ТЕЛЕФОН 150 И 166 СИ БЕШЕ ДОБЪР, АМА НЯКОЙ ТРЯБВАШЕ ДА ОТКРАДНЕ ПЕТ-ШЕСТ МИЛИОНА И ЗАТОВА ВЪВЕДОХА ТАЗИ НЕКАДЪРНА СИСТЕМА.

fallback