Снимка: Dnes.bg
fallback

5% от средната пенсия отгоре да получават хората, които са били ранени с огнестрелни оръжия на мирни протести срещу репресивния комунистическия режим. Такива промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица внесоха депутатите от ДПС близо 28 години след началото на промените в България.

Добавката към пенсиите по този закон да се изплащат на пострадалите или на техните наследници със задна дата – от 15 април 2015 г., предлагат от движението.

Според поправките в закона, срокът за предявяване на претенции ще е в следващите две години.

Действащият към настоящия момент закон не включва тази категория лица изрично. Тяхната реабилитация не е възможна към момента, защото срещу тях не е имало нито произнесена наказателна присъда, нито са били лишавани от свобода или интернирани, мотивират се от ДПС.

Според депутатите от движението е ясно, че категорията пострадали, чието включване се предлага, са упражнявали основното си право на мирен протест  в защита на своите законни права и интереси. В същото време това право е било грубо погазено от комунистическата държава с използването на незаконна сила, като пострадалите не са имали никаква възможност да получат защита по съдебен или какъвто и да било друг ред.

В ДПС смятат, че помирението по отношение на неотдавнашното ни минало е ключов елемент за интегритета на нацията, но тази цел не може да бъде постигната чрез мълчание и забравяне, а чрез споделяне, дискусии и най-вече – чрез политическата и гражданска реабилитация на репресираните лица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

А Турция ще плаща ли

преди 6 години

добавка към пенсиите на наследниците на онези 51 етноса, чието нормално развитие е било прекъснато вследствие на насилственото им приобщаване към Османската империя?Днес щяхме да сме една от водещите нации в Европа, а държавата ни - една от най-богатите.Вместо това, тоновете злато, събирано от 20 поколения българи, са отивали в османската хазна, а на българска етническа територия, освен неизбежното поддържане на пътища,нищо друго не е строено,освен джамии,само няколко от които имат худ.стойност

26

Анонимен

преди 6 години

Аман от активни борци .

25

Анонимен

преди 6 години

Наглост голяма

fallback