Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед

Работници ударно преустройват бившия Партиен дом, така че новата пленарна зала, в която ще заседават депутатите,  ще бъде готова през август 2018 г.

"Работата е в срок, по договор трябва да се приключи за 21,9 месеца.", обясни инж. Николай Васиев, който е експерт от Дирекция "Управление на собствеността" към Народното събрание.

Още по темата

Това обаче означава, че новата пленарна зала няма да е готова за българското председателство на ЕС, както се очакваше. Причината е, че нашето председателство беше изтеглено напред с шест месеца заради Брекзит.

Все пак ремонтът е напреднал сериозно. 159 строители преправят партийния дом, а скелетата са достигнали до тавана на зала "Св. София", който ще бъде премахнат и на негово място ще има стъклен купол.

Стъкленият покрив ще осигурява естествена светлина през целия ден.

Вътрешният двор на сградата, е превърнат в строителна площадка, защото там ще има фоайе с 4 асансьора, които ще се използват от депутатите, за да се изкачват до пленарната зала.

В новата пленарна ще има общо 270 места, ложи за президента, патриарха и други официални гости.

Бившият Партиен дом в центъра на София е изграден по проект на колектив с ръководител арх. Пецо Златев.

Строежът продължава шест години и е окончателно завършен през 1954 г. Сградата се простира на около 40 000 кв.м застроена площ. Коридорите ѝ са дълги около 3 километра.

На първия етаж са разположени две големи зали - "Света София" с 900 места и Гербовата зала с размери 18 на 11 метра. Сградата е ремонтирана през 1999 г. за 410 млн. лв.

В момента в бившия Партиен дом се намират кабинетите на народните представители и се провеждат заседанията на парламентарните комисии, но от следващата година това ще се промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар