Снимка: Булфото, архив
fallback

Според Йордан Цонев проблемът с напрежението между роми и българи идва от агресивния език на националистите.

Коментарът му дойде, след като роми нападнаха с камъни и колове деца и треньори от клуба по гребане на СК "Асеновец".

Oще по темата

Макар че призна, че случаят трябва да бъде разследван и виновните да се накажат, Цонев отсече, че има по-дълбоки причини, за да се стигне до този инцидент.
 
"Причините са доста по-дълбоки. Нееднократно предупреждаваме на всички нива, че агресивния език, използван от българските националисти, поражда агресия“, заяви депутатът от ДПС.

"От парламентарната трибуната непрекъснато се говори, че престъпността е ромска, а престъпността според нас не е етническа, а се върши от престъпници, които трябва да бъдат наказани и то от всички етноси", посочи Йордан Цонев.

"Апелираме да се преосмисли този език на омразата, който се налага в българския парламент и в българския политически живот от националистите определено", подчерта той.

Според него няма умерени националисти, както се опитват да ни ги представят.

"Изповядването на такъв тип идеология, насочена срещу малцинствени етнически групи поражда такъв тип поведение", каза още Йордан Цонев.

А в Асеновград вчера хората спонтанно се събраха на протест заради боя над спортистите. Напрежението започнало след като лодката на гребците се обръща във водата. Първоначално ромите предлагат да помогнат, но след отказ от страна на децата стават агресивни.

По думи на едно от момичетата от отбора по кану-каяк, групата младежи тръгнала след тях, целила ги с камъни, дори ги заплашила с удавяне и убийство.

На помощ си притичват двама от треньорите в спортния клуб, които също отнасят удари от страна на ромите. В побоя са пострадали дори малки деца.

Нападнатите успяват да стигнат до болницата, но там ромите ги причакват и отново нападат. В разпрата са пострадали и родители на част от децата.

Със сериозни травми са трима - момче от отбора е с контузия на главата и натъртвания, а негов съотборник е със счупена дясна китка. Един от ромите - нападатели пък е със счупени прешлени на кръста.

За нападението бяха задържани 9 души от ромски произход между 18 и 41 години, образувано е досъдебно производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Щирлиц

преди 6 години

Кой е виновен?Поредното поколение червени управници,скрили се зад всякакви абревиатури.

50

Анонимен

преди 6 години

Държата е виновна! Докога ромите ще са гости в страната и ще се ползват с всички социални помощи. Време е да им ограничат екстрите

49

гого

преди 6 години

Гнусен е.н.и.ч.а.р

fallback