Снимка: Прессекретариат на президента

Кметове на малки населени места се оплакаха от бюджетите си на вицепрезидента Илияна Йотова и тя пое ангажимент за организира дискусия за необходимостта от промяна на финансирането на малките населени места.

На форума ще присъстват още представители на изпълнителната власт и депутати, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.

"Ще събера хората, които днес пожелаха среща с мен, ще поговорим, ще запишем всички предложения и след това експертите от президентската администрация ще огледат исканията, за да решим какво е реалистично", каза срещата Йотова.

"Нямаме законодателна инициатива, но силата на президентската институция е в това, че тя е надпартийна и може да си позволи да покани представители на всички онези институции, от които в крайна сметка зависи решаването на този проблем", коментира още тя.

Според нея този проблем е от години и "в България стана така, че от волята на кмета на общината зависи как ще живеят хората в по-малките населени места".

"Трябва да покажем цялото богатство на нашата история в културната програма на българското председателство на ЕС“, обяви още Йотова в Калофер, където участва в дискусия за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство.

Илияна Йотова подчерта, че българското възраждане е уникално в контекста на европейския Ренесанс и предложи възрожденските градове да бъдат включени в културната програма. Предложението беше приветствано от присъстващите жители на Калофер.
 
"Страната ни не трябва да пропуска уникалния шанс след десет годишно членство в Съюза максимално да популяризира своето културно наследство и да привлече вниманието на европейските граждани както върху неговото многообразие, така и върху историческата му ценност в европейско и световно измерение”, посочи вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова обърна внимание на забавянето, с което е започнал общественият дебат по темата за културната програма на българското председателство.

"Време е за енергични действия, за съгласуваност и координация на институциите на централната и местна власт, на гражданските сдружения, медиите и експертните общности, на Българските културни институти в чужбина. Наложително е да ползваме опита на други страни-членки, които вече са председателствали Съюза”, каза вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова, когато българските институции си подават ръка, това е в интерес на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase