Снимка: Reuters, архив

Президентът Румен Радев призова да бъде създаден единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. Това, според него, е едно от условията да има истинска съдебна реформа в България.

Радев смята, че в концепцията за съдебна реформа и в антикорупционния закон липсва достатъчно политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Още по темата

"Крайно време е да имаме ясен, много точно структуриран орган, който да реши въпросите по събиране и анализ на информация, разследване, подготовка на обвинение, такова обвинение, което да издържи в съда. В този орган трябва да влязат служители с компетенцията на ДАНС, с компетенцията на разследващи полицаи, IT специалисти, експерти в областта на финансите, банковото дело. Тези хора, събрани в един екип с достатъчно правомощия, с големи заплати, да разровят всички крупни, съмнителни обществени поръчки. Трябва дейността на този орган да дисциплинира нашата политическа класа", коментира той в Атина.
 

Президентът добави, че румънският модел има и положителни, и отрицателни черти, като поясни, че не е почитател на ничий чужд модел за страната ни.

"Може да вземем най-доброто от всеки един модел и е крайно време да имаме точно такъв структурен орган”, каза Радев.

Той добави, че вече се е срещал с вицепремиера Екатерина Захариева по повод съдебната реформа, но ще проведе отново разговори с нея, защото "не иска раздут закон”.

"Най-важното условие за една система е професионализмът и моралните качества на магистратите. Надявам се, че с прекия избор вървим в тази посока”, допълни още Радев.

Той коментира и плановере за купуването на нов изстребител за армията.

"Ако българското правителство изиграе добре своите карти, ще бъде стабилизирано”, смята Румен Радев.

"Това ще допринесе много, стига сме правили инвестиции в недотам технологични производства. Става дума за високи технологии и ангажимент да се инвестира точно в тях”, поясни още държавният глава.

По думите му преговорите винаги протичат трудно, като тези за изтребители са водят поне 5-6 месеца.

Президентът изрази надежда, че в скоро време ще се случат нещата, които е обсъждал с правителството на КСНС
"Да има разсрочено плащане на изтребители и кораби, за да се вложат и в проекта за бронираните машини – проектите да вървят заедно”, поясни Радев.

По думите му това са важни проекти, тъй като това означава, че ще има разкриване на нови работни места в областта на високите технологии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase