Снимка: БТА
fallback

Нашето бъдеще е в миналото, връщането към корените е едно от най-хубавите явления в последните години. Това заяви в Котел днес вицепремиерът Валери Симеонов, който бе гост на фестивала "Живият огън на традициите".

Според Симеонов, въпреки че е имало тенденция към обезродяване, патриотизмът на българите се е възродил, наблюдава се връщане към корените и към традиционните ценности.

Той допълни, цитиран от БТА, че в многообразието на различните етноси и запазването на тяхната идентичност, е бъдещето на България.

По думите му, този форум е демонстрация на обединението на етносите в страната, толерантността, взаимното уважение и преклонението пред традициите, създали невероятното многообразие на българския фолклор.

Той цитира думите на Апостола, че в България ще живеят различни етноси, подчинявайки се на единний български закон.

В живописния парк "Изворите" край възрожденския град днес бяха ситуирани четири села на различните етноси, които съжителстват в община Котел. Своите традиционни обичаи, бит, песни, танци и кухня представиха българи, каракачани, турци и роми.

Във второто издание на фестивала отново бяха показани традиционните котленски килими.

"Живият огън на традициите" бе открит снощи с концерт на НУФИ "Филип Кутев" - Котел, Теодосий Спасов и Галина Дурмушлийска. През трите дни от фестивала може да се види Базар на занаятите с демонстрации, работилници на майстори от килимарските школи в Чипровци и Котел. Тази вечер ще бъдат показани нестинарски и русалийски игри.

В последния ден организаторите са предвидили детски игри и занимания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Цирк

преди 6 години

Всичко в тази държава е цирк а този е поредния ***.Всеки искал, всеки се надявал но всичко става с работа а не с искане. Никога няма да се оправим но много искаме.ЕС статистиката е БГ ще е 5.2 млн до 2050г, 90% градско население, изоставени села и много индиянци. Само са пример същата статистила Турция ще се е увеличила с 12 млн до тогава ... превръщаме се в блатото на Европа- необразован, игоистичен народ и потребителска държава зависима от ЕС. А ако се разпадне ЕС? Умираме гладни.

75

Анонимен

преди 6 години

Ендженере,ендженере!Да те ееем у хотелиера и СМИ-гача! Къде и какво си учил бе, как.аван.ино?Не са ли те научили да не се занимаваш с туй,дето не ти е работа и не е наука,а изкуство? Не виждаш ли ,че и ти си станал като политиците- клоун и папагалин?Защо не кажеш на търтеите около тебе,че няма икономика и финанси,а има труд, производство и разпределение! И защо не се занимаваш с производството,а се занимаваш с простотии? И с дамски прашки ли ще въоръжавате армията?Да ви ееем у патриотите

74

ХА-ХА-ХА !

преди 6 години

До Българско хороДокато вярвате в такива бабини деветини държавата ни я ислямизираха и ц.иганизираха. Натикаха ни в съюз с вечните ни врагове, поробители и недоброжелатели, а ни скарват с близките нам народи.Нека продължаваме да си стоим мирно и тихо и да чакаме спасението от небето ... :)Има една много вярна приказка: "Господ помага, но в кошара не вкарва".Както и друга такава: "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ"С чакане и писане по форумите тази работа няма да стане. Факт !

fallback