Снимка: Олег Попов/Dnes.bg
fallback

Наборната военна служба няма да стане повод за раздор между ГЕРБ и "Обединените патриоти", настоя военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов в отговор на Антон Кутев от БСП по време на парламентарния контрол.

Социалистът обвини министърът, че патриотите са се отметнали от намерението си за връщането на казармата и в коалиционната програма е записано само военното обучение в училищата.

"Не сме се отказали от нашите идеи, пак мога да повторя мотивите. Продължавам да смятам, че ние направихме ужасна грешка през 2007, когато отпадна наборната служба, въпреки мнението на професионалната армия. Това беше по време на Тройната коалиция", припомни Каракачанов.

Oще по темата

Той не за първи път се обявява за възстановяването на наборната военна служба. Преди година бе внесен законопроект за връщането на казармата, но той срещна отпора на БСП в пленарната зала, а ГЕРБ се въздържаха.

"Вие миналата година не подкрепихте законопректа, а от ГЕРБ се въздържаха и казаха, че трябва да се развива, тъй че не се опитвайте да създавате такава излишна конфронтация, която я няма. Не очаквайте да се разведем с колегите", припомни вицепремиерът.

Той допълни и че като работиш с някого е нормално да правиш компромиси. "А вие с ДПС не сте ли правили компромиси", попита той.

Каракачанов уточни, че иска да се увеличат часовете по военно обучение, но с практика - не само уроците за славата на българската армия, а и конкретни неща – как се реагира във военна ситуация, терористични актове, оказване на първа помощ. Министърът допълни и че става въпрос за доброволна наборна служба.

Антон Кутев обаче не остана доволен от отговора на въпроса и каза, че не може да се сравнява военното обучение с наборната служба. “Колко струва това нещо на държавата и откъде ще вземете парите?", запита червеният депутат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

138

Анонимен

преди 6 години

Видяхте ли какви свежи идеи има Каракюфтаков за развитието на БА? От 15 години никой не се беше сетил за тази отживелица, но ето че този херой патриот се сети под въздействието на мазните пържоли и червеното вино.

137

АСЕН

преди 6 години

От задължителната казарма може да се краде.Досега събаряха казарми, сега почват да строят сгради, плацове, гаражи, оръжие трябва да се купи, техника . Ще има едно движение на милиони нагоре надолу, ще може да се крадне.

136

Анонимен

преди 6 години

Светът отдавна е отрекъл наборната вооенна служба.Професионалният войник е способен да изтреби поне 10 наборници, на които службата по принуда хич не им харесва.Даже професионалната армия ще е по-евтина от наборната.Ама де това да го прозре агент Иван-Каракачан, баш-патриотът, човекът превърнал патриотизма в доходна професия. Цял живот патриот и по този случай се е окръглил като месечина. Шкембето му е видно от вси посоки. Шкембе-патриот!

fallback