МиГ-29 - с това охраняваме сега небето ни. Снимка: архив, Булфото
fallback

Tретият кабинет на Бойко Борисов ще трябва да направи решаващата крачка и да избере с какъв изтребител ще се превъоръжат родните ВВС.

Служебният кабинет на премиера Огнян Герджиков подреди трите оферти, класирали се на финалната права. Сагата с избора на нов многоцелеви изтребител за бойната ни авиация се точи близо 10 г. и над нея умуваха няколко правителства.

На ход вече е сегашният кабинет. Той може да се съобрази с професионалното решение на 19-членната комисия, класирала на първо място офертата на шведската компания СААБ за изтребител от четвърто поколение "Грипен". Но може да реши да преговаря за сключване на договор с някой от другите участници в класирането - "Юрофайтър" или Ф-16.

Проектът за инвестиционен разход, гласуван от миналия парламент, е на стойност 1,5 млрд. лв. В него е записано, че за тези пари трябва да вземем поне осем бойни самолета, от които два да са учебно-бойни.

Казусът е доста сложен, тъй като съвременният изтребител е оръжие за решаване, както на оперативно-тактически, но и на стратегичеки задачи. Той е средство и за постигане на политичеки цели, коментира експерти пред "Труд“.

Какъв модел ще изберем зависи от амбициите, които си поставя държавата в областта на отбраната. Ако смятаме, че ще воюваме срещу друга държава, дори и в коалиционен формат, ни трябва мощна машина от типа на "Юрофайтър" с голям боен ресурс и радиус на действие.

България обаче е миролюбива страна и няма агресивни намерения. Ако държавното ръководство прецени, на нея й трябва изтребител от типа на "Грипен" или Ф-16, за да брани небето си или да изпълнява полицейска мисия в мирно време за охрана на въздушните ни граници.

"Грипен", "Юрофайтър", Ф-16? С какво да пазим небето на България? Изборът е в ръцете на управляващите, защото в момента руските МиГ-29 са основната бойна сила на родните ВВС. Остарели, овехтели, но все още вършещи работа, но докога?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

194

Най-добрите са

преди 5 години

Рафал и Мираж

193

Петкан

преди 6 години

Три ескадрили СУ-35 ще решат проблема за момента. Тиквата да се заеме с въпроса !

192

Анонимен

преди 6 години

До ZdravecНаучи се да пишеш на родния си език, преди да изказваш мнение, жалък плебей.

fallback