Бойко Борисов. Снимка: БТА
fallback

България не е давала официална позиция за предстоящия референдум за независимост в Иракски Кюрдистан, обяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол.

В края на май стана ясно, че министър-председателят е провел среща с президента на автономния регион Масуд Барзани, която не беше официално обявена от Министерски съвет.

За нея се разбра от публикации в кюрдски медии, които я отразиха подробно, а въпросът защо българските медии не са знаели за нея беше повдигнат от червената депутатка Елена Йончева.

Oще по темата

Борисов обаче коментира, че ако Йончева го беше попитала, щял да й обясни защо не е искал да се шуми много около срещата.

"Надали беше нужно да правим манифестации и посрещане на фронтови армии", скочи той.

Борисов обясни, че срещата, която е провел с Масуд Барзани на 25 май, е била част от усилията на президента на автономия Иракски Кюрдистан да представи пред международната общност идеята за провеждане на референдум за обявяване на нова независима държава.

"Неговото посещение в София беше част от международната му обиколка, предприета с тази цел", уточни Борисов.

"Не сме вземали отношение по темата с референдума, той искаше само да ни го представи и сме го изслушали. Не сме давали официална позиция на България за планирания референдум в Иракски Кюрдистан. Ако трябва да се дава такава, то тя трябва да е от парламента на България", каза още премиерът.

"България последователно се обявява в подкрепа на единството, суверенитета, териториалната цялост на Ирак", допълни Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 6 години

И защо така тихичко е станала срещата щом е част от официалната обиколка на госта? Всичко прикрито буди съмнения! Нали сме го инсталирали там да отговаря пред народа си? Но, явно големите пак са го набутали между шамарите, от което губещи ще сме всички ние!

26

АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВЕК.

преди 6 години

ПОДКРЕПВАМ ЗА НЕЗАВИСИМ КЮРДИСТАН И ТЯХНАТА КАУЗА..

25

АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВЕК.

преди 6 години

КЮРДИТЕ СА ЕДИН ОТ НАЙ ДРЕВНИТЕ НАРОДИ В СВЕТА. КОИТО СА ПОЛЗВАЛИ ШУМЕРСКАТА АЗБУКА. И 612 ГОДИНИ ПР.ХРИСТА СА СЪЗДАЛИ ПЪРМАТА КЮРДСКА ДЪРЖАВА.

fallback