Снимка: Булфото

Всички заедно трябва да запазим и изградим бъдещето на ЕС, така че следващото поколение да живее по-добре, призова бившият премиер Симеон Сакскобургготски по време на дискусията "Европа отново на път".

"По природа съм оптимист, за някои и наивник, но истински вярвам в Европа. Надеждата ми е, че докато гледаме в бъдещето, в другите планети, няма да пропуснем другите до нас. Надеждата ми е, че няма да допуснем ЕС да се разпадне", допълни Царя.

Той посочи, че е роден преди 80 години - цяло поколение преди ЕС.

"Затова ще разберете, че аз съм от хората, за които ЕС не е даденост или нещо, което е на готово. Моето поколение живя разделено в Европа – от войни, политика и "Желязната завеса". Но появата на този съюз направи Европа общност от хора с еднакви съдби и еднакви мечти", посочи Сакскобургготски.

Той призова хората днес не да протестират срещу, а да си дадат отговор с какво могат да допринесат за оцеляването на съюза и неговите ценности.

Бившият премиер се обърна и към сегашния Бойко Борисов по повод предстоящото председателство на ЕС през 2018 година, като посочи, че след броени месеци "ще застанете начело на най-смисления съюз в света".

Симеон Сакскобургготски обаче подчерта, че пред Европа има няколко реални опасности и за първи път след края на Втората световна война единството на Европа е поставено на карта.

Освен това по думите му за първи път от края на голямата война съществува реален риск младото поколение да живее е в по-лошо време от родителите си.

Бившият премиер посочи като проблем и мигранската криза и заяви, че решението на проблема не се измерва в квоти, убежище или паспорти, а "в човещина и това, каквото всеки от нас е готов да даде".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase