Снимка: МС
fallback

Премиерът Бойко Борисов се срещна със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който отговаря за еврото, социалния диалог, финансовата стабилност. Домбровскис е в България за участие в конференция за представяне на специфичните за страната ни препоръки в рамките на Европейския семестър 2017.

По време на срещата заместник-председателят на ЕК представи пред премиера публикувания от Комисията Документ за размисъл за задълбочаване на икономическия и валутния съюз до 2025 г., съобщават от правителствената информационна служба.

Домбровскис посочи, че подобно на Бялата книга, документът не е план, а основа за дискусия между държавите-членки.

"В него се представят различни идеи, чиято цел е да допринесат за изграждането на споделена визия за еврото, както и конкретни стъпки за нейното постигане", посочи Домбровскис.

По време на разговора беше коментиран напредъкът по реформите, които страната ни провежда във финансовия сектор, пазара на труда, социалните политики, образованието и здравеопазването. Заместник-председателят на ЕК отбеляза стриктното изпълнение от страна на България на Пакта за стабилност и растеж, както и ръста на българската икономика, който е над средното ниво за Европейския съюз, отчитат от Министерския съвет.

Бойко Борисов посочи от своя страна, че в резултат на постигната фискална консолидация нивото на публичния дълг е стабилизирано на ниско и устойчиво равнище, далеч под средното за еврозоната и ЕС. Той посочи също, че благодарение на добрата работа на приходните агенции и категоричната борба с контрабандата, бюджетът трупа излишъци, като според прогнозните данни за месец май те ще надхвърлят 1,6 млрд. Лева.

Запазването на фискалната устойчивост и провеждането на последователна, прозрачна и предвидима данъчна политика ще продължи, защото е предпоставка за подобряване на бизнес средата, насърчаване на инвестициите и стимулиране на трудовия пазар, които са основни приоритети за правителството, посочи още министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 6 години

В момента: заплата - 600 лв. (300 евро), шпеков салам - 20 лв. (10 евро).След "уреждането" с еврото: заплата - 300 евро, шпеков салам - 20 евро (40 лева).Това се случи във ВСИЧКИ европейски държави, които приеха еврото. За да идват на крака брюкселските грабители и да ни го рекламират - смятайте какво набутване е. Далеч по-силни икономики - Чехия, Полша, Унгария, бягат от него, ние пак ще го отнесем. Ще ги бием с павета този път. Натам отива!

17

Близо

преди 6 години

Драги зрители края на държавата е близо. Ще я закопаят 6 метра надолу и няма да се оправим никога.ЕС е пред разпадане и в момента търсят нови балами, затова приемат куцо и сакато в съюза на Европа. Може да не е в близките 5г но това ще се разпадне и ние ще останем с пръст в ..зУмни държави като Унгария, Полша ще дръпнат още по напред без ? докато ние ще потънем още по надълбоко.

16

Еха

преди 6 години

Подготвят грабеж на спестяванията ни с въвеждането на еврото.

fallback