Снимка: БТА
fallback

Икона на светите братя Кирил и Методий и грамота за дарителство от Ловчанска митрополия получи премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Връчи му ги лично Ловчанският митрополит Гавриил заради помощта за построяването на новия храм в града "Св. св. Кирил и Методий", който по площ е на второ място след "Св. Александър Невски" в София.

В дневния ред на днешното заседание пък е предвидено отпускането на нови 800 хил. лева за реставрацията на Голямата базилика в Плиска.

По този повод Борисов припомни полемиките за произхода на азбуката ни около 24 май и каза, че използва случая владиката да обясни "чии са" Кирил и Методий и важна ли е Плиска.

"Това е нещо, което доказва нашата история, веществено доказателство, което никой не би могъл да отрече, това е история на България", отговори митрополитът.

"Там са писани книгите", допълни Борисов.

Владиката каза, че като премиер Бойко Борисов е отпуснал за ловешкия храм 500 хил. лева, а партия ГЕРБ е дарила 600 хил. лв.

"Господ да ви дава здраве и сили да може да извършите много полезни дела за България и България да ви помни. България има нужда в момента от истински, честен, силен ръководител, защото обстановката е сложна, проблемите пред България са трудни. Вярваме, че с Божия помощ ще вземате правилните решения", се обърна митрополитът към министър-председателя.

Той благослови и министрите с думите: "Пожелавам на цялото правителство Божието благословение да ви съпътства, Господ да ви дава мъдрост и разум да вземате най-правилни решения".

Министрите също ще получат икони на светите братя Кирил и Методий от Ловчанска митрополия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 6 години

500 хил. от хазната и 600 хил. от ГЕРБ, т.е. от държавната субсидия. И двете от данъците на всички българи. Къде е приноса лично на Бойко? Поне свещите дано си е купил с джобните си пари (пак от нашите данъци, но нейсе). Пък и защо икона на Кирил и Методий? Какво общо има с писмеността? По ще му подхождаше една диадема с пера и една томахавка. Аз казах!

18

Анонимен

преди 6 години

БОКО ВСЕКИ ДЕН С НОВА ДРЪНКУЛКА.Вчера купа за велик тенисист, днес икона за велик ктитор.Да има на какво да се смее народът!

17

knijovnik

преди 6 години

toi razbira samo ot ikona na Vinetu

fallback