Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR
fallback

Трети ден продължава широкият отзвук, който предизвика у нас изказване на руския президент Владимир Путин от 24 май към македонския си колега Георге Иванов, а именно - че славянската писменост е дошла в Русия през македонска земя.

Двете гледни точки за случилото се представиха журналистът Асен Агов и председателят на фондация "Славяни" проф. Захари Захариев.

Oще по темата

В отговор на изявлението на бившия държавен глава Росен Плевнлиев от 25 май, проф. Захариев коментира: "За жалост бившият президент Плевнелиев се опита да превърне тази тема в арена, в поле за идеологически сблъсък за отстояване на определени външно-политически възгледи, които по-скоро забутват каруцата на България отново в коловозите на външната политика на ЕС и НАТО. Категоризирането на това, което се случи, в шаблоните, че това може да бъде политическа провокация, според мен е дълбоко погрешно и крайно вредно".

Според Захариев думите на Путин не бива да бъдат вадени извън контекста на онова, което е послужило като повод за тяхното изказване и че, "когато говорим за македонски земи, имаме предвид географско понятие".

Той все пак определи случилото се като гаф, който бил яхнат от представителите на клана на Джордж Сорос у нас "в контекста на един системен антирусизъм, който се опитват да налагат в българското общество".

Асен Агов не се съгласи. Той призова да се гледа с по-голямо снисхождение към казаното от президента Путин, тъй като "Русия е много слаба в момента".

По думите му руската политика на Балканите винаги е била интригантска, която е в разрез с европейската позиция и позицията на страните в региона.

В отговор на Захариев за подклаждан системен антирусизъм, Агов заяви: "В България няма антируски настроения, в България има настроения срещу политиката на Кремъл. Кремъл не е Русия, Кремъл управлява Русия, но Кремъл не са всички руснаци. Българите хранят много дълбока признателност към руснаците".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 6 години

Гледам надпис на екрана "Буре с барут" и вечната Амбър Асен Агов. Ами не буре с барут, а динамитни шашки е внесъл Асен Агов в "Св.Неделя" за атентата. Не този, бе! Говоря за дядо му. Този има други грехове. Но защо толкова често го показват по телевизиите? Разбирам да го викат за някакво антиалкохолно предаване като мостра на какво може да заприлича човек.

63

Анонимен

преди 6 години

Опищяхме света като ощипана госпожица! Зер македонските земи тогава не са били част от България? С изключение на Солун, където са родени Светите Братя. Чудя се как разни смесват древността с днешното подобие на държава, наречено БЮРМ. Между другото, 24 май и там е официален празник. Когато руснаците не признаваха делото на Св.Св. Кирил и Методий - защо не го признават! Сега, когато правят шествия на този ден, когато построиха десетки паметници - защо празнуват! Ние първи сме си ги присвоили!

62

Фронто

преди 6 години

Кой ли не се изреди-Путин,Захарова,Жириновски,Толстой ... Безцеремонн,нагло,наблагодарно. С омраза- с омраза към България. И какво лошо от нас са видели!? Цяла И.Европа плюе като чуе и види руснак! Ние тук на ръце ги носим,С това трябва да се приключи! Нашия народ казва- каквото сам си направиш,никой не може да ти го направи.

fallback