Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов е за разсекретяване на стенограмата по повод КТБ и ситуацията във финансовия сектор в страната от консултациите на 29 юни 2014 г. при тогавашния президент Росен Плевнелиев.

Според Борисов фалитът на банката е тема с изключителен обществен резонанс и публикуването на разговорите, проведени дни след поставянето на КТБ под специален надзор, ще създаде възможност за съставяне на обективно мнение за предприетите от институциите действия, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов смята и че така ще се отговори на очакванията за прозрачност по отношение на вземането на решения.

Позицията на премиера е в отговор на постъпило писмо от президента Румен Радев.

Преди два дни Радев обяви, че е готов да разсекрети стенограмата за КТБ. По-рано този месец Софийският административен съд излезе с решение, че президентството е длъжно да предостави стенограмите от консултациите, проведени там през юни 2014 г., относно съдбата на банката.

Делото е по жалбата на А. Г. Ч. (Атанас Чобанов, главен редактор на сайта Биволъ, бел. ред.), който е получил отказ в края на януари от главния секретар на президентството.

На 29 юни 2014 г., девет дни след като КТБ беше поставена под специален надзор от централната банка, тогавашният президент Росен Плевнелиев покани главния прокурор Сотир Цацаров, управителя на БНБ Иван Искров, премиера Пламен Орешарски, председателя на Народното събрание Михаил Миков, министри, политици, банкери и икономически експерти.

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) на няколко пъти отказа да предостави стенограмата с мотива, че на срещата гуверньорът Иван Искров е изнесъл информация, която е "професионална тайна".

Със същия аргумент преди по-малко от месец и президентът Румен Радев отказа да разкрие информацията.

В неделя по БНР Радев заяви, че не искал стенограмата да бъде обявявана в предизборна ситуация и на етап сформиране на правителство.

Той посочи, че тя няма да даде отговор кой окраде КТБ, но има огромна обществена стойност като очаквания на хората за прозрачност.

Радев заяви, че е изпратил писма до всички 20 участници в срещата за КТБ с молба да дадат писмено съгласие тяхното лично участие да бъде оповестено и ако те не отговорят, това ще бъде третирано като мълчаливо съгласие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase