Снимка: Bulgaria On Air

Президентската институция няма капацитет да се справи с районирането за мажоритарен вот, няма и права. Така президентът 2002-2012 г. Георги Първанов коментира темата за смяна на избирателната система у нас.

"Това е поредният опит президентът да бъде вкаран в капан да свърши една несвойнствена за институцията му работа, след което му се търси сметка", заяви Първанов в "Опорни хора" на Bulgaria On Air.

Още по темата
Според него по този начин ГЕРБ се измъкват от трудната задача. Той посочи, че винаги е бил за смесена избирателна система, например по германски модел.

"Имам своите съмнения за 100% мажоритарен вот, има опасност да се напазаруват страшно много депутати", коментира той.

Бившият президент посочи, че го плаши перспективата изборният процес да се мутренизира отново.

"Дано президентът да не влезе в капаните", така Георги Първанов коментира призива на Лозан Панов Радев да сформира специална комисия, която да разследва "ЦУМгейт". По думите му искането на Панов е без основание и не е правно издържано.

По отношение на правителството, той изрази "умерен скептицизъм", като посочи, че не вижда ясни и амбициозни цели пред кабинета. По думите му животът на правителството зависи от това как ще си върши работата. 

Според него влиянието на вицепремиера Валери Симеонов в сектор "Енергетика" няма да се отрази позитивно.  

"Каракачанов е едно добро решение за нуждите на отбраната. Той върви към една идея на АБВ за военното обучение", коментира основателят на АБВ.

БСП вместо да дава алтернативи, се занимава с разчистването на вътрешни сметки. На "Позитано" наистина има задкулисие, смята още Първанов.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase