Архив: Булфото

Веселин Марешки заподозря, че добрата идея за мажоритарния вот може да бъде опорочена "с дребни хватки и преместване на запетайки в изреченията". Затова от "Воля" предлагат своя версия за въвеждането на мажоритарния вот.

Районите си остават същите, законът си е същият, партиите си подреждат листите. На първия тур чрез преференциите българският народ подрежда всички кандидати от всички партии в една редичка според броя на получените гласове, предлага Марешки.

За да обясни, той приложи идеята си към ситуацията във Варна, където мандатите са 15.

"Първите 30 кандидати между всички се отделят на първия тур. На втория тур участват те и се избират първите 15 според волята на народа", обясни той.

По думите му това е 100% мажоритарна система. "Хората без значение дали са подредени в листа или кандидатстващи като независими, според броя на гласовете стават депутати или не", аргументира се лидерът на "Воля".

Според него това ще реши много проблеми - няма да има райониране, няма някоя партия да бъде доминираща, хората ще гласуват за личност.

Марешки за пореден път заяви, че ще подкрепя кабинета за проектите, които съвпадат с програмата на "Воля", по другите въпроси няма да получат тяхната подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase