Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

С минута мълчание и ставане на крака депутатите почетоха паметта на героите от Батак. 

На 17 май се отбелязват 141 години от Баташкото клане. Според различни оценки в него са избити между 1500 и 5000 души.

Мъчениците на Батак са канонизирани от Българската православна църква и на 17 май тя почита жертвите с литийно шествие.

"Героите от Батак се жертват в името на България. Днес целта им е изпълнена, България е свободна, тя е част от Европа", обяви шефът на парламента Димитър Главчев. 

Отбелязването на годишнината от клането в Батак в Народното събрание винаги е било съпроводено със скандали и противопоставяне между националисти, патриоти и ДПС. И днес, въпреки привидното примирие, напрежение не липсваше. 

Лидерът на "Атака" и един от лидерите в управляващото мнозинство Волен Сидеров припомни от трибуната, че в четири поредни мандата партията му внася искане 17 май да бъде обявен за Ден за осъждане на геноцида на българите в Османската империя. Сидеров напомни и настояването да се издигне мемориал на мъчениците.

Той спомена и тежките политически сблъсъци в пленарната зала за това имало ли е или не геноцид по време на Османската империя.

"Радвам се, че днес няма такива битки, а всички свеждаме глави пред жертвите на Априлското въстание", каза Сидеров и благодари на председателя на парламента Димитър Главчев за отдаването на почит.

"Решението беше взето единодушно от Председателския съвет", вметна Главчев. 

Сидеров пък прочете от трибуната на парламента свидетелство на Джанюариъс Макгахан от последиците от клането в Батак, който той е посетил два месеца след зверствата. Това накара депутатите от ДПС да напуснат залата в знак на протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 6 години

Баташките събития са факт . Доказателствата са костите на мъчениците .Да се правиш на обиден от този факт е най -гадното и просташко държане на народни избраници . В момента те наистина показват на коя кауза и държава служат . Факт неоспорим !

29

Анонимен

преди 6 години

Да бе!

28

Иван Драганов

преди 6 години

Истината е, че българите сме изклали повече турци, отколкото турците-българи. И някой най-после да каже защо е имало масово сбиване в Батак! Каква е провокирало помаците да тръгнат да колят? Не ще да е било без причина! И сигурно е завършило със няколко счупени глави, а не с 9000 изклани! Хайде холан, както казват холандците.

fallback