Снимка: Булфото, архив

И лидерът на ПЕС Сергей Станишев се възмути от поведението на Павел Тенев, назначен преди два дни за зам.- министър, който взриви социалните мрежи със снимка отпреди 9 г., на която позира с изпъната ръка край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж.

Още по темата

За Станишев обаче не по-малко скандал е реакцията на вицето на Борисов Валери Симеонов, чиято кандидатура е Тенев, защото не демонстрира притеснение от въпросната снимка.

"Несериозни работи. Нямам Facebook, не съм видял снимка, не мога да коментирам. Нацистки ли е поздравът наистина? На база на кое да го оттеглим - че е хитлерист или член на нацистка партия? Глупости", коментира Симеонов.

Станишев обаче признава, че с изумление е прочел неуместния коментар на българския вицепремиер Валери Симеонов, което е в противоречие с европейските и общочовешките ценности.

"Нашето политическо семейство счита за абсолютно недопустими подобни изявления, накърняващи човешкото достойнство и поругаващи паметта на жертвите на нацизма. Посланието на тези паметници е да помним, за да не забравяме тези ужасни събития. Подобни действия са твърде опасни сега, когато Европа и света са изправени пред предизвикателствата на екстремизма, национализма и тероризма. Хора, които се отнасят така към тази мрачна част от историята на човечеството, нямат място в управлението на модерна европейска България", отсече Станишев в позиция до медиите.

Той припомни, че още при съставянато на новия кабинет в България ПЕС изрази притеснението си от включването на "Обединените патриоти" в управлението.

Така че сега той очаква от премиера Бойко Борисов и от неговата партия ясно да се разграничат от поведението на коалиционните си партньори.

"В противен случай страната ни ще изпадне в сранната ситуация на предстоящ Председател на Съвета на ЕС, обявяващ се срещу неговите ценности", категоричен бе Станишев.

В обща позиция на Делегацията на европейските социалисти в ЕП се казва следното: "Оценяваме поведението на българския вицепремиер Валери Симеонов като недопустимо и излагащо страната ни. Настояваме за поднасяне на извинение от негова страна, както и за незабавно отстраняване на Павел Тенев от позицията заместник-министър. Очакваме с интерес позицията на Манфред Вебер и колегите от ЕНП, които остро критикуваха подкрепата за правителството от националистите в предишни периоди. Надяваме се, че те ще имат последователна, адекватна и проевропейска позиция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase