Снимка: Булфото, архив
fallback

Регламентите и организацията на работа са причините младите лекари да търсят работа зад граница. Признанието за това не е от кого да е, ами имено от тези медици, които вече изкарват хляба си зад граница, стана ясно  на дискусия за младите лекари, на която присъства и здравният министър Николай Петров.

Oще по темата

Според него пък за решаването на проблемите в здравеопазването има консенсус, но приоритетите не могат да бъдат по силите на един министър.

Нужно било заедно с пациентските организации и бизнесът да се намери пресечната точка и да се направи план за излизане от трудностите.

По думите на Петров правителството има ясен приоритет и мерки ще бъдат взети като се заложи на правила и регламенти.

Предстои и решаването на затрудненията, които младите лекари срещат при специализациите си, добави още той.

Шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ също засегна проблемите, свързана с наредбата за специализациите.

Тя допълни, че трябва да се намери решение за това всички медицински специалности да представляват интерес за младите медици.

По думите й лекарят трябва да е свободен на базата на получените знания и опит, да търси най-доброто решение за лечение на пациентите си, без да бъде ограничаван от клинични пътеки или други затруднения.

Не е нормално да не сме създали такива предпоставки, че лекарят да избере на първо място собствената си държава, каза председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев.

Той припомни, че ежегодно над 500 млади специалисти напускат България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

sanirvane

преди 6 години

100 procenta laja.

9

Анонимен

преди 6 години

Няма пари за здравеопазване? Амииии, ЕС отпуска за магистрали. За здраве парите можеха да дойдат от потоците. Но потоци няма. Така каза ПразноТиквеников. Няма инвестиции. Защо? Тока скъп, газта скъпа, бензина скъп няма минна промишленост и от там евтини суровини, няма селско стопанство и лека промишленост. От къде пари за здраве? от магистралите? Или от магистралните работнички? Ами и те избягаха в Европа ;)Всеки народ си заслучажа управниците, които им оправят здравето.

8

Антифен на системата

преди 6 години

Другари,чак сега ли се сетихте?Нали се сещате за трите линии на житейско и кариерно развитие - партийна,сексуална и роднинска?Това как точно ще го промените,че нещо не ми става ясно.Добре,че все още има чисти млади хора които искат да учат и кандидатстват медицина,до голяма степен и защото всички други сфери са още по-опорочени.Както и да е,дерзайте.Ако успеете,значи България поне малко ще заприлича на държава.

fallback