Снимка: Dnes.bg

Без промени - БСП е обречена, смята социологът Юрий Асланов във връзка с промените в Изпълнителното бюро на БСП и избора на заместник-председатели на партията.

На пленума вчера лидерката Корнелия Нинова направи чистка в ИБ на БСП. Под предлог, че леви депутати не могат да бъдат на ръководни позиции в партията, Националният съвет на партията, по предложение на Нинова, отстрани  Красимир Янков, Весела Лечева, Иван Ченчев, Стоян Мирчев и Александър Симов от управлението.

Още по темата

Според Асланов е трудно БСП да запази традицията и да се обновява заради инерцията, стереотипите и предразсъдъците.

"Без промени и без започване на стъпки в тази посока БСП е обречена. Тя трябва да се впише адекватно в новото време, да се отвори към активните поколения, особено към младите. Трябва да започне да живее в днешния ден", добави Асланов.

По думите му има напрежение в ръководството на партията от страна на отделни хора, които са заемали високи позиции в близкото минало или по някаква причина се самоопределят като критици на сегашната вътрешнопартийна реформа.

"Напрежението ще продължи известно време. Истината е, че партийните членове и низовите организации очакваха още по-бързи и радикални промени, но очевидно има съпротива и Корнелия Нинова е приела малко да забави темпото на това, което е замислила, но следва неотклонно набелязаната цел", каза още социологът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase