Снимка: архив, Булфото
fallback

БСП обвини управляващите, че прокарват лобиски закони, въпреки обещанията си за нов морал в политиката.

Причината за това са поправки в Закона за опазване на земеделските земи, внесени от Обединените патриоти.

Целта на промените е удължаване на срока, след който земеделската земя с променен статут за застрояване става отново земеделска.

Сега този срок изтича на 23 май, а предложението е да се удължи с три години до 23 май 2020 г. Измененията засягат доста имоти и по Черноморието, чийто собственици са ги урегулирали, за да могат да бъдат застроени.

Според социалистите обаче по този начин ще се разреши безконтролното строителство по Черноморието ни в това число и Иракли, Карадере, Корал, Златна рибка.

"Няма предварителна оценка какви обекти и терени засяга предлаганото законодателно изменение", обвини зам.-шефът на НС от БСП Валери Жаблянов.

Според него става въпрос за защита на частни интереси, а не на обществения.

"Срам е първият законодателен акт на 44-ото Народно събрание да бъде такъв лобистки законопроект за опазване на земеделските земи", отсече пък съпартиецът му Жельо Бойчев.

По думите му големият въпрос е кого обслужва тази законодателна инициатива.

"Кои са тези големи корпоративни инвестиционни проекти, които са принудили управляващото мнозинство в изключително бърз порядък да внесе тази законодателна поправка", риторично попита той.

Християн Митев от Обединените патриоти обаче отрече всички обвенения на социалистите.

"Нормално е от БСП да кажат че поправката е лобиска, когато нямаш аргументи, говориш с клишета", отвърна на удара той.

Митев обясни, че промените в закона са внесени заради а жалби на граждани с такива имоти, които не са успели да ги застроят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

ало

преди 6 години

До АдвокатПравилно. Защо пък трябва с закон ще се променя статута. Просто се разрешава процент от площа да може да се застрои и това. Но първо далаверата и комисионните от всичко посочвайки защитата на природата. Популисти.

7

анонимен

преди 6 години

Властта е в ръцете им,ще си разиграват кончето както си искат.

6

ангел

преди 6 години

6 години е предостатъчно за започване на строеж , защо да се удължава с още 3 , не казаха основанията си за това искане ?????

fallback