Снимка: архив Булфото

Депутатите си разпределиха местата в международните асамблеи и делегации, в които страната ни е представена. Участието в тях често е свързано с екзотични командировки и пътувания в чужбина.

Разпределението на местата бе решено единодушно и без съществени спорове. От БСП обявиха, че са се съгласили с бройката на представителите от левицата в името на това да има разбирателство. Но напомниха, че ГЕРБ е имала по-голямо представителство в делегациите в 42-то Народно събрание по време на управлението на БСП.

Така депутатите избраха 6 членове и 6 заместващи в състава на делегацията в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. За председател бе избрана Джема Грозданова от ГЕРБ.

Ръководител в делегацията в Парламентарната асамблея на НАТО е Пламен Манушев от ГЕРБ като членовете са общо пет.

Десислава Атанасова стана председател на делегацията в Парламентарната асамблея за сигурност и сътрудничество в Европа. В нея влизат петима членове и петима заместващи. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев пък бе избран за ръководител на делегацията в Парламентарната асамблея на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа.

Волен Сидеров бе избран за председател на делегацията в Интерпарламентарната асамблея по православие. Първоначално от ГЕРБ влизаха двама членове, а ДПС не беше представена. Но после управляващите се отказаха от второто си място и в състава на делегацията влезе Велислава Кръстева от ДПС.

Изборът на състав на делегацията в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество предизвика коментар от страна на лидера на "Воля" Веселин Марешки. В състава не бе предвидено да влезе представител от партията и Марешки предложи това да бъде променено. Аргументът му беше, че две партии в парламента са тръгнали от Черно море - "Воля" и "НФСБ" и трябва да имат представител.

Решението не бе прието, а от левицата открито изразиха аргументите си против.

"С риск да защитя ГЕРБ е редно да има пропорционално парламентарно представителство. Трябва да има граници на желанието и всяка група да си преценява тежестта", заключи Кристиан Вигенин от БСП. В крайна сметка за председател бе изпран Петър Кънев от левицата.

В делегацията на Народното събрание в Парламентарното измерение на Централноевропейската инициатива влизат петима членове, по един от всяка парламентарна група - като Николай Александров от ОП е председател.

Крум Зарков от БСП оглави делегацията в Парламентарната асамблея на франкофонията. Там членовете са по един от всяка парламентарно представена група без ДПС.

По един представител от ГЕРБ, БСП и ДПС са в делегацията в Парламентарната асамблея на съюза на Средиземноморието, а неин председател е Йордан Цонев от ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase