След малко повече от шест месеца България ще поеме председателтвото на Европейския съюз. В тази връзка ремонтът на НДК далеч не е единственото предизвикателство пред нашата страна. Кой ще обучава администрацията и от какво зависи успешната мисия на България в Европа?

Tой е обиколил над 100 държави и е обучил десетки хора. По народност е полякн, но се определя като гражданин на света. Запознайте се Пьотр Качински – човекът, който подготвя българската администрация за председателството на ЕС.

"Обучаваме стотици хора от различни министерства. Основните ни задачи са да ги научим как да се справят с различни партии и срещи в Европейския съюз в Брюксел, в Люксмебург. Правим курсове от по 3 дни с около 20-30 човека", разказа пред Bulgaria ON AIR Пьотр Качински.

Обучението продължава от март до октомври, а изискванията далеч не са малко.

"Искам да отбележа, че всички, с които работим имат отличен английски, така че в тази област няма никакъв проблем. Много хора от вашата администрация говорят и много добър френски също така, което пък е много добра новина. Но езикът не е достатъчен. Те трябва да са наясно и с вътрешните процедури на съвета. Те знаят много от тях, защото много от хората вече работят с тези процедури. Но не всички имат този опит", посочва Пьотр.

А когато сравнява България с Полша, Пьотр е категоричен – и двете държави трябва да се преборят с един изключително сериозен проблем – тенденцията младите хора да търсят по-добро бъдеще другаде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase