Снимка: БТА
fallback

Напрежението в Македония отекна и в българския парламент и депутатите поискаха страната ни да излезе с позиция за случващото се в югозападната ни съседка.

Народните представители видяха проблем за националната ни сигурност, а някои намериха и аналогии в българското политическо пространство.

Oще по темата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска българският парламент да излезе с обща, надпартийна позиция по кризата в Македония.

Тя припомни, че лесно се слагат разделителни линии, но в случая става дума за нещо над политиците. Нинова призова депутатите да покажат, че са държавници, а не партийно пристрастни личности.

От трибуната тя предложи декларация на левицата и призова Народното събрание да намери разум и отговорност тя да стане факт.

В документа Нинова призовава България остро да осъди нахлуването в парламента в Скопие и насилието над македонски депутати, тъй като това е остро посегателство срещу институцията и демокрацията.

"Разрешаването на кризата е възможно само чрез Конституцията и законите на страната", настояват от БСП и допълват, че етническите конфликти ще доведат до тежки последици и ще се отразят на развитието в региона.

В декларацията също така пише, че в рамките на председателството на ЕС България е готова да работи за присъединяването на Западните Балкани към съюза.

От ДПС също призоваха Народното събрание да приеме обща позиция по случая и изразиха безпокойството си.

"ДПС винаги е подчертавало, че крайният национализъм, който разделя гражданите по етнически и религиозен принцип, е опасен за всяка държава. А на Балканите - взривоопасен", напомни лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Той настоя, че профилът на тези, които създават етническо противопоставяне в Македония, е същият като на крайните националисти в България.

"Дори има и съвпадение в имената на някои от политическите формации", отбеляза той и добави, че включването във властта на националстите е опасно, защото рано или късно накрая торпилира етническия мир.

Карадайъ призова и всички да прочетат отново посланието на Ахмед Доган, защото там се съдържа предупреждението за тези процеси и решението им - обединителният патриотизъм като алтернатива на войнстващия национализъм.

Според съпредседателя на "Обединени патриоти" и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов декларацията на България не трябва да заема позицията на някой, а да е загрижена за сигурността на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 6 години

"БСП предложи декларация, ДПС се загрижи за крайния национализъм",а Бойко се ослушва като прасе в царевичак, няма инструкции от Брюксел.

15

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 2кОГАТО И ДА ГИ ПОСЕТИ НАРОДА ТАМ НЯМА ДА НАМЕРИ ПО-ВЕЧЕ ОТ 30-40 ДУШИ. ВСИЧКИ СА ЗАЕТИ С ЧАСТНИЯТ СИ БИЗНЕС И С РАЗПРАДАЛЯНЕ НА ОТКРАДНАТОТО !

14

с

преди 6 години

На 4 май да последваме македонските борци срещу ислямизацията и пред парламента да изринем националните предатели Борисов и ОП. Абе всички направо да ги изринем.

fallback