Снимка: BTV
fallback

Желанието на Турция българските власти да разследват бившия ни генерален консул в Одрин Георги Димов "нагледно показва какво представлява днешния вид турска демокрация", коментира самият Димов.

Преди два дни посолството на Турция в София съобщи, че Анкара е поискала българските власти да разследват Димов заради негово изказване пред българска медия, в което той нарекъл референдума за конституционни промени "нелегитимен" и е казал, че "няма възможност за отстраняване от власт на турския президент със законни средства" и "не съществуват други възможности освен гражданска война и преврат за сваляне от власт на турския президент".

Oще по темата

В съобщението се казваше още, че Турция ще предприеме и "други законови мерки" спрямо Димов.

Бившият консул заяви, че е научил за желанието на Анкара от медиите, като знае само, че се базира на негово интервю за "Фокус", което всеки може да прочете и чуе.

Според него думите му са преиначени: "Или в турското посолство няма някой с достатъчно добри познания по български език, което е жалко, или това се прави умишлено – почти сигурен съм, че е така".

"Това е още един повод да се поздравим в България, че живеем на свободна територия, на европейска земя и да видим, въпреки несгодите, които ежедневието ни предлага, какъв е другият вариант. Разликата си личи и е само на 250 км от тук", добави той пред bTV.

"В това мое интервю има три важни акцента, избран е само единият, който не е същественият. Другият е за политическия ислям, еманация на който в момента в Турция е ислямският национализъм. Той е заплаха за целия свят. Следващият акцент беше, че предрекох, че ПАСЕ ще възстанови мониторинга върху Турция. Предрекох и че ще се вземе решение преговорите с Турция за членство в Европейския съюз да бъдат спрени", обясни още Димов.

Дипломатът нарече Турция "империя на страха" и каза, че е "пуснала пипала и в България". Според него турският посланик най-накрая трябва да бъде отзован.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Мънго Джери

преди 6 години

Няма да е изненада "Треперко Паша", новия - стар министър председател ако вземе да угодничи на "началника" зад Босфора....

13

Анонимен

преди 6 години

UPLA6ENA GQURSKA FIZONOMIQ NA SNIMKATA 4AKA6T VSEKI MOMENT TURSKITE SLUJBI DA GO OTVLEKAT ZA RAZPIT :))))VE4E E V SPISAKA, NQMA OTARVANE

12

Анонимен

преди 6 години

ABE KAKVO ZNA4I DA SVALQ6 PREZIDENTA ZAKONNO ???????????? ILI DRUGO Q4E ??????NARODA SI GO IZBRA NARODA 6TE SI GO SVALI S DEMOKRATI4NI IZBORI.ZA6TO GANYO POSTOQNNO SE VALNUVA OT VATRE6NITE RABOTI NA TURCIQ ????????

fallback