Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова съдиите и прокурорите във Висшия съдебен съвет да оправят взаимоотношенията си, защото, в противен случай, щели да тръгнат по пътя на Македония. Вчера в съвета избухна скандал заради начина, по който се подготвя избора на нови членаве на Висшия съдебен съвет. 

В парламента днес Борисов призна, че му е болно на гледа скандалите. "Не че ги гледам аз, гледа ги и народът, гледа ги и Европа. Това е каймакът на българската правосъдна система. Това са хората, говоря за всички, прокурори, съдии, всички, които са там, на които всички трябва да им имаме доверие безпрекословно", каза лидерът на ГЕРБ.

Още по темата

Той обясни, че изпълнителната власт е направила, каквото е могла за съдебната власт - съдии да избират съдии, прокурори-прокурори.

"Сега трябва да седнат и понеже са абсолютно независими, да си оправят взаимоотношенията и там. Иначе вървят по пътя на Македония", предупреди Борисов. 

Бъдещият премиер коментира и напрежението около сделката за Пловдивския панаир. Преди дни Борисов поиска от кметовете на Пловдив и Варна да отменят решението, с което държавата даде от акциите си на Панаира.

"Избягвам да се меся в работата на общините, защото има абсолютно независима местна власт, но когато в публичното пространство започне да се внушава, че взетите решения обслужват някой, съм длъжен да се намеся", каза бъдещият премиер. Според него е по-добре да се върне предишното състояние. 

Лидерът на ГЕРБ не пропусна и скандала около магистрала "Марица". Бившият ръководител на надзора на Лот 1 на аутобана Илия Запрянов обвини бившия шеф на АПИ Лазар Лазаров, че е направил отклонение към село Златна ливада заради любовни отношения с кметицата.

Жената отрече да се познава с Лазаров, а той обяви, че ще съди Запрянов. Борисов пък обясни, че пътят е на любовта, но към Господ, защото бил направен заради манастира "Свети Атанасий", който бил в трагично състояние.

"Това е едно невероятно красиво място, в което миряните имат възможност, а и туристите, да отидат и да се поклонят, освен това там е и скривалишето на Левски, което също е реставрирано и може да отиде да се види".

"Нека това да е нарушението, нека това да ни е проблемът, нека, ако това е грешка, съм готов, да има път към манастира и изцяло да я поема. Ако се намери пракурор или съдия, който да ни осъди, че сме направили това за Господа и за праваславното християнсттво, има и кой да го види", каза лидерът на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase