Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Депутатите пратиха в историята и блиц контрола, на който се отчитаха премиерът и вицетата му.

Той беше въведен през 2013 г. от 42-ото Народно събрание и всяка първа сряда на месеца депутатите задаваха въпроси към тогавашния премиер Пламен Орешарски. Блиц контролът беше запазен и в 43-ия парламент.

Още по темата

Депутатите упражняваха контрол в последните до два часа на първото заседание за месеца върху премиера и заместниците му, които отговаряха устно на актуални въпроси за общата политика на правителството. Всяка парламентарна група имаше право на по два въпроса.

В правилника за дейността на 44-ото Народно събрание обаче няма блиц контрол, въпреки негодуванието на опозицията, според която това е поредната цензура след решението на мнозинството петъчният парламентарен контрол да не се излъчна по БНТ, ами по БНТ2.

Според Хамид Хамид от ДПС, явно целта е да се скрият премиера и вицетата му.

"Едно е да се пъчиш пред камерите и да режеш лентички, а съвсем друго е да отговаряш на важни, злободневни въпроси", скочи и Филип Попов от БСП. Според него решението е мракобесие, но въпреки това мнозинството няма да успее да смачка опозицията.

За съпартиеца му Жельо Бойчев блиц контролът е бил завоевание."Две Народни събрания работиха с тази практика, която не е изключение, защото поне още десет страни я имат", коментира той.

Джейхан Ибрямов от ДПС обяви, че отмяната на блиц контрола въвежда непрозрачост. "Някой чел ли е наскоро Сократ", попита той и цитира философа: "Говори, за да те видя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase