Снимка: архив "Булфото"
fallback

Турският посланик Сюлейман Гьокче разкритикува България за строежа на оградата по границата между двете държави и обяви, че не съоръжението, а Турция пазела сигурността ни.

Дипломатът обвини българските власти, че харчат парите на данъкоплатците си, макар да призна, че те имат право на това.

"Турция е тази, която дава сигурност на България, а не оградата, която строите по границата - тя няма да осигури нищо от това, което се очаква", каза Гьокче в интервю за "24 часа".

Oще по темата

"Знаете ли колко струва? Миналата година бяха споменати 120 милиона евро, но вече се отказах да следя цифрите. Това е една много скъпа играчка, а под клаузата "нацианална сигурност" фирмите, които строят оградата получават поръчките без търг", казва още посланик Гьокче.

Дипломатът обясни, че по време на строежа загражденията на няколко пъти са навлизали на турска територия и се е налагало да бъдат местени.

Посланикът напомня и създаването на работна група за строежа на оградата, но иронизира, че работата вероятно ще бъде финализирана идния век.

Гьокче коментира и отношението на президента Румен Радев към Турция. Според посланика изявленията на държавния глава поставяли на дневен ред нежеланието за един конструктивен диалог.

Преди изборите у нас президентът обвини Турция, че е заплаха за националната сигурност на България и обяви, че не приема уроци по демокрация от Анкара.

Вчера държавният глава уточни, че е бил провокиран за коментара от думи на турския президент и изрази надежда, че отношенията между двете държави ще са добросъседски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

129

seiko

преди 6 години

Ами да.. Прав е човека.Ако Турция отвори границите ЕС ще се съсипе.Като пример ви давам Англия,дали тя щеше да напусне ако нямаше бежанци?Имаха някои оплаквания за финансовите разходи,но основната кампанията която се водеше от Фараж беше против бежанците и ислямизацията.Много преувеличени номера,много лъжи.Гьокче е прав.

128

Батак

преди 7 години

Тоя ще го попитам:Какво означават думите на турския президент"Където има турци е Турция?" ....да си хваща пътя и да не се връща.....каквото и да отговори е безмислено!?...и да не ми дава оценки за нашия президент,моля!

127

89717

преди 7 години

120 млн делено на 200 км това са 600 000 на км, което по 600 лв на метър.Аз не знам кой ще ви купи и закара топче бодлива тел и бетонни колове и ще ви ги монтира някъде из горите тилилейски за по-малко пари.

fallback