Снимка: БТА

БСП разкритикува ГЕРБ за подготвените промени в парламентарния правилник, които намаляват възможностите за депутатски контрол върху премиера и министрите. 

Народните представители разглеждат измененията в правилата, по които работи парламентът. ГЕРБ предлагат от тях да отпадне въведеният от БСП блиц контрол, по време на който един път месечно премиерът и заместниците му са длъжни да отговарят на актуални депутатски въпроси.

Мнозинството иска и традиционният петъчен парламентарен контрол да бъде преместен от Канал 1 по БНТ 2. Проектът за промените предвижда и намаляване на въпросите към министрите.

"Промените в правилника са антидемократични и връщат България в предишни времена", каза соцдепутатът Антон Кутев и предупреди, че с новите текстове депутатите с месеци няма да могат да зададат въпроси към премиера и министрите в сегашното динамично време.

Кутев обвини ГЕРБ, че с промените цели да скрие Бойко Борисов от парламента, а той вече бяга от отговорност. 

Социалистите протестираха и срещу закриването на парламентарната комисия по контрол на КЕВР.

"От тази комисия има смисъл точно сега", каза Кутев и припомни както проверките на прокуратурата в нея, така и вдигането на цените.

Червените коментираха и проверките в АПИ и НЕК. Кирил Добрев припомни, че преди година БСП разкриха, че са дадени 50 млн. лева за канавките на магистрала "Марица", но от ГЕРБ тогава нарекли социалистите лъжци. Добрев попита управляващите дали още мислят така. 

Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев пък отказа да коментира проверките в НЕК и обясни, че подкрепя действията на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase