Договорката между ГЕРБ и Обединените патриоти за увеличение на минималната пенсия първо на 180 лв., а на по-късен етап на 200 лв. е "плод на пазарлък". Това каза депутатът от БСП Георги Гьоков пред Bulgaria ON AIR.

"Аз не знам на какви анализи почива тази цифра от 180 лв. Тя е плод на пазарлък. Досега не е предложен разчет или анализ", коментира той.

Още по темата

Вчера "БСП за България" внесе предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване, с което иска преизчисляване на всички пенсии от юли месец съобразно средноосигурителния доход за 2013 г.

"Нашето предложение е необходимо, защото огромна маса от българските граждани са с доходи на границата на физическото оцеляване", заяви Георги Гьоков.

Според бившия и предполагаем бъдещ министър на финансите Владислав Горанов предложението има висока фискална цена и тя не може да бъде поета. Той каза вчера, че преизчисляването на всички пенсии не е в правомощията на народните представители, защото там вече става дума за актуализация на бюджета, което е работа на Министерския съвет.

"Дебатът по темата ще се проведе в Народното събрание, когато нашият законопроект бъде внесен. Абсолютно смятам, че всеки народен представител има правомощията и възможността да поема законодателна инициатива", отговори му задочно Гьоков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase