Снимка: Reuters, архив
fallback

Бъдещото правителство на Бойко Борисов, което според очакванията, ще поеме властта в началото на май, ще трябва да отпусне още пари за председателството на България на ЕС през първата половина на следващата година. Това стана ясно от думите на служебния вицепремиер Деница Златева, която беше изслушана от депутатите във връзка с подготовката на страната ни.

Според нея обаче в крайна сметка общата сума няма да надхвърли бюджета от 150 милиона лева, който вече е планиран.

По предварителни разчети шестте месеца, в които България ще оглавява Евросъюза, ще струват около 77 млн. евро на данъкоплатците.

Oще по темата

Още средства обаче ще са нужни, за да се обезпечи най-вече сигурността. Трябват пари за допълнителна екипировка на МВР, обясни Златева.

Според нея сигурността се очертава като основен елемент от подготовката за българското председателство на Европейския съвет, защото това е тема, към която има интерес както от страна на Брюксел, така и от страна на дипломатическите представителства.

Иначе вече били планирани и осигурени нужните средства за ремонта на НДК, като сграда, в която основно ще бъдат провеждани събитията, свързани с председателството.

"Дом 2" на резиденцията в Бояна също ще претърпи ремонт, но и за това имало планирани средства.

Другата задача, която стои пред редовния кабинет, е свързана с необходимостта от осигуряване на допълнителен персонал за нуждите на председателството и мотивационна програма. Към момента са командировани дополнитело 90 души в представителството ни в Брюксел, но ще има нужда от още у нас.

Според Златева служебният кабинет се е справил с двете си основни цели – провеждането на честни избор и подготовката на предстоящото председателство.

"Председателството не е просто процедура, защото е дошъл ред на България, а е възможност и отговорност пред страната ни да реализира дебат в трудни за Европа времена", коментира вицепремиерът.

В рамките на 6 месеца България ще води ЕС в дебати по теми като бъдещето на Евросъюза, преговорите по излизането на Великобритания от ЕС, стартиране на работата по следващата многогодишна финансова рамка, както и темата за сигурността и мигрантските потоци и по всички тези въпроси становището ни ще бъде ясно изразено и чуто, смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 7 години

До Angelеййй много знаеш ти бе *** !! Ако не беше ЕС ти и работа нямаше да имаш неблагодарнико !

16

Анонимен

преди 7 години

Не, проблемът е, че сега 2 години само с това председателство ще се занимаваме, а реалните проблеми на страната ще се задълбочават, докато след 4 години и като преминат еврофондовете, страната ще е супер зле, ще остане само една софия, другото обезлюдяваща мизерия и *игания!

15

Angel

преди 7 години

Сега разбирам, но все пак - ЕС не е било създадено за доброто народите на държавата, а да задоволят алчни, ненаситни докопали се до властта политици. За останалите данъкоплатци - ратйцтво, гурбет, прислуга, чистачи, мазачи, стрители и какво ли не още. В Брюксел балона на скъпоплатената администрация се надува, надува... Добре направиха англичаните..

fallback