Снимка: архив, Ройтерс
fallback

България ще подпише с Малта споразумение за продажба на излишъка от количеството емисии парникови газове.

Решението обхваща емисиите от секторите извън Европейската схема за търговия с квоти за емисии (ЕСТЕ) – транспорт, селско стопанство, отпадъци и енергийна ефективност. С него се въвеждат обвързващи национални цели за всяка държава-членка на ЕС за периода 2013-2020 г.
 
Целта на България е повишаване на емисиите от секторите извън ЕСТЕ с не повече от 20% до 2020 г. спрямо нивата от 2005 г.
 
Когато емисиите на парникови газове на държава-членка са по-малки от определения лимит за тази година, 5% от него може да бъдат продавани на други държави-членки чрез двустранни споразумения и при наличие на купувач, а излишъкът да бъде прехвърлян като запас за следващи години.
 
За 2013 и 2014 г. България е преизпълнила целта си и разполага с излишъци за прехвърляне и продажба.
 
Страната ни ще разполага със значителни излишъци и до края на 2020 г., в резултат от преизпълнение на целта си.
 
Средствата от продажбата ще бъдат използвани за дейности по смекчаване и адаптация към климатичните промени и ще бъдат разпределяни чрез Националния доверителен екофонд. Очаква се те да са в размер на около 2.5 млн. лв.
 
Сделката ще бъде първа от този род в ЕС. Ако тя протече добре и за двете страни, това ще бъде повод и за последващи такива сделки. Към момента в ЕС има 5-6 държави, които имат подобни излишъци на емисии, обяви говорителят на правителството Ирина Белчева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 7 години

Рев на разгонен горски елен и миризма на полски люляци купуват ли бе?И тътен от миналогодишен летен гръм имаме,екстра качество,отлежал, био, уникален, ако някой търси- ще се пазарим, евтино няма да го даваме, предупреждавам.

15

OMG

преди 7 години

Господи каква е тая планета на която съм се родил и каква е тая система в която живея.Остана ли нещо,което да не се продава?С колко ниско IQ трябва да си да превърнеш такова райско кътче в един голям Мол?Кога ще слагаме въздухомерите?Ще дойдат времена в които и богатите ще искат да избягат,ама няма да има къде да отидат,рушете в името на печалбата,психопати....

14

Анонимен

преди 7 години

Хората стоят на студено, резултатът позитивен.За един свадба, за друг брадва.

fallback